In het kader van de tentoonstelling In de ban van de Ararat organiseert het Drents Museum op zondag 25 september een Armeens concert. Het concert is van 14.00 tot 15.00 uur in de Statenzaal.
Armenië is niet alleen bekend van de oude cultuur, waarvan een gedeelte te zien is in het Drents Museum, maar ook van de muziek. De Armeense violiste Meri Khojayan en Nederlandse pianist Robert Poortinga spelen tijdens het concert echte Armeense klassieke muziek. Het concert kost €6,- per persoon (exclusief museumentree), tickets zijn verkrijgbaar via tickets.drentsmuseum.nl/nl/activiteiten
Tijdens het concert spelen Meri Khojayan en Robert Poortinga stukken van bekende Armeense componisten. Van Komitas, die als vader van de Armeense muziek wordt gezien, tot Khatchaturian die de Armeense klassieke muziek wereldberoemd maakte. Het duo werkt sinds 2015 uitsluitend samen en richt zich volledig op het viool-en pianorepertoire. Voor het duo is het belangrijk dat het publiek tijdens concerten een diepe en blijvende indruk krijgt van hun muziek.
Meri Khojayan
Meri Khojayan voelt zich erg verbonden met haar thuisland Armenië. Haar muzikaliteit en affiniteit met de Armeense cultuur is sterk aanwezig. Ze won voor haar solospel eerder al talloze prijzen die in meerdere landen zijn uitgereikt. In 2015 ging haar focus van solospel naar kamermuziek. Vanaf het begin van haar loopbaan, die begonnen is op tienjarige leeftijd, heeft ze internationaal getoerd. In het bijzonder is ze trots op de ‘President’s Prize’ die ze op haar zeventiende uit de Republiek Armenië ontving voor haar culturele verdiensten.
Robert Poortinga
Gedurende zijn studie aan het Groninger conservatorium heeft Robert Poortinga besloten om naar de VS te verhuizen waar hij zijn Bachelor-studie in New York heeft afgerond bij de vooraanstaande pianopedagoog Tamara Poddubnava. Van de vele concerten en recitals die Poortinga heeft gegeven, is hij het meest trots op zijn debuut in WMP Concert Hall in Manhattan (NY), ‘Merkin Hall’ (NY) en in de Steinway Hall waar hij op de piano van Vladimir Horowitz optrad.
In de ban van de Ararat
Tot en met 30 oktober 2022 presenteert het Drents Museum de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest - neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië. Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan zijn te zien in Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië. Een van de meest bijzondere voorwerpen in de expositie is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn.
assenstad drentsnieuws