Tijgermug nu ook buiten bandenbedrijf in Assen aangetroffen Istock

Tijgermug nu ook buiten bandenbedrijf in Assen aangetroffen

Dit jaar zijn al tijgermuggen gevonden op de bedrijfsterreinen van bandenbedrijven Dikabo in Assen, Kargro in Montfoort en Robeo in Lelystad.

Nieuw is dat in Assen en Montfoort nu ook vondsten zijn gedaan buiten het bedrijfsterrein. Dit blijkt uit de vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent op de website heeft gezet. Hoeveel exemplaren de NVWA heeft gevangen wordt niet vermeld.

Uit de postcodes van de plaatsen waar de vondsten zijn gedaan blijkt dat de tijgermuggen in Assen zijn gevonden aan de Doctor A.F. Philipsweg, ten opzichte van Dikabo aan de andere kant van het Havenkanaal. De tijgermuggen in Montfoort zijn gevonden aan de overzijde van de straat waar Kargro aan ligt. “Grote kans dat de NVWA nu bestrijdingsacties gaat uitvoeren in de omgeving van deze bedrijven, en dat omwonenden en buurbedrijven daar overlast en gezondheidsrisico’s  van zullen ondervinden,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten.

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overbrengen op mens en dier, zoals dengue, zika, chikungunya en hartworm. Ziekten waar vaak geen vaccin voor is en die soms dodelijk kunnen aflopen.

Reinhold: “Het is ongelofelijk dat deze bandenbedrijven jaar in jaar uit ongestraft hun gang kunnen gaan, en daarbij omwonenden en buurbedrijven opzadelen met bestrijdingsacties van de NVWA, met alle overlast die daarmee gepaard gaat. En het is ook niet zonder risico’s, want sommige gebruikte bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid.

De invoer van gebruikte banden is een van de belangrijkste routes waarmee tijgermuggen en andere exotische muggen het land in kunnen komen. De importeurs zijn daarom verplicht de banden droog te importeren en droog op te slaan. Als de bedrijven aan die voorschriften zouden voldoen, zouden er nooit exotische muggen worden aangetroffen. Want de eitjes die in de banden zitten hebben water nodig om uit te komen. Daarnaast blijkt uit openbaar gemaakte documenten dat de bedrijven soms natte banden importeren en dat de NVWA daarvan op de hoogte is. Omdat de NVWA weigert handhavend op te treden tegen bedrijven zoals Dikabo, Robeo en Kargro die al jarenlang de regels overtreden, heeft het platform bij de rechter een zaak aangespannen tegen de overheid. De zaak zal naar verwachting nog dit jaar behandeld worden bij de rechtbank in Amsterdam.“

Tiplijn