Assen verkent mogelijke invulling energievraag tot 2050

Assen verkent mogelijke invulling energievraag tot 2050

De gemeente Assen wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Zij hebben daarom een verkenning gedaan om de energievraag rond 2050 in kaart te brengen. Ook hebben ze onderzocht op welke manier deze vraag kan worden ingevuld met (een combinatie van) zonne-energie en windenergie en hoe ze de andere ruimtelijke opgaven in het buitengebied mogelijk kunnen combineren. Uit deze verkenning naar grootschalige energieopwek blijkt dat er mogelijk nog 160 terajoule moet worden opgewekt om in 2050 te kunnen voorzien in die behoefte. Dit is vergelijkbaar met 60 hectare zonne-energie of 3 windturbines van 5,6 MW.

Wethouder Karin Dekker: “Duurzame energie gaat een zichtbare plek innemen in het landschap van Assen. Het inpassen hiervan is voor de gemeente een belangrijke opgave. We willen deze diverse veranderingen in het buitengebied zorgvuldig en op een goede manier combineren.”

De gemeente Assen heeft de verkenning naar energie, landschap en klimaat in het afgelopen jaar uitgevoerd samen met: Waterleidingmaatschappij Drenthe, Dorpsbelangen Loon, Energiecoöperatie Duurzaam Assen, Provincie Drenthe, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Staatsbosbeheer, Waterbedrijf Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s en Regionale uitvoeringsdienst Drenthe. Het is een eerste verkenning naar het opwekken van grootschalige hernieuwbare energie en het geeft inzicht in de mogelijkheden voor zonne-energie, windenergie of een combinatie daarvan.

In het rapport worden Messchenveld en Zeijerveen genoemd als mogelijke gebieden met de meeste kansen voor grootschalige hernieuwbare energieopwekking vanwege de omvang van deze gebieden. Ook zijn er veel mogelijkheden voor landschappelijke inpassing.

Verder geeft de verkenning aan dat de energieopgave gecombineerd kan worden met andere opgaven in het buitengebied. Het gaat bijvoorbeeld om de biodiversiteit, de ontwikkeling naar duurzame landbouw en het inrichten van een landschap dat bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. De resultaten van deze verkenning gaan mee in de omgevingsvisie ‘Assen nog mooier’.

In gesprek over keuzes
Voor het maken van keuzes zijn vervolgstappen nodig. Een belangrijke stap is in gesprek gaan met inwoners, betrokken organisaties en buurgemeenten over mogelijke locaties en samen met hen de nodige vervolgstappen te zetten. Hiervoor wordt een plan van aanpak uitgewerkt.

Tiplijn