Op zondag 24 april en 1 mei presenteert het Drents Museum speciale voorstellingen bij de theatrale tentoonstelling Tolerance Test. De tentoonstelling brengt de monumentale large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert theatraal voor het voetlicht. In de voorstelling neemt actrice Kimberley Agyarko de bezoekers mee langs de fantastisch mens-dier wezens van Schleiffert. De voorstelling start op beide zondagen om 13.00 en 15.00 uur en kost €6 (exclusief museumentree). Tickets zijn verkrijgbaar via www.drentsmuseum.nl/test
Het publiek mag plaatsnemen in een kring waarbij rondom vijftien large drawings van Schleiffert staan opgesteld. In deze grote tekeningen − sommige meer dan 3,5 meter hoog − verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens maatschappelijk actuele thema’s als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit. Een tentoonstelling én voorstelling die de tolerantie van het publiek test: hoe lang wordt ongelijkheid in de samenleving nog geaccepteerd? In een bijna één uur durende monoloog gaat actrice Kimberley Agyarko de confrontatie én het gesprek aan met de mens-dier wezens. Op hun beurt laten de wezens laten zich overigens ook niet onbetuigd en zwijgen niet langer.
Kimberley Agyarko
Kimberley Agyarko studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie Maastricht en speelde sindsdien bij Bellevue Lunch in Ik voel Amor (regie van Eva Line de Boer), bij Studio 52th in Wie is Baas (regie Gable Roelofsen) en bij Theater Zeelandia in Swipe Island (regie Eva Line de Boer). Op dit moment speelt Agyarko bij Hntjong in A Country inside my head (regie Dimphna van Kempen) en bij Fraslab in Ach mijn wederhelft (regie Gavin Viano). Theater en film zijn voor Agyarko een middel om onderwerpen aan te kaarten die ze in het dagelijks leven te moeilijk vind om onder ogen te zien. ‘Als acteur wil ik onderwerpen bespreekbaar maken en zo de confrontatie en dialoog aangaan met het publiek.'
Charlotte Schleiffert
Exact vijfentwintig jaar geleden maakte Charlotte Schleiffert haar eerste large drawings. In die periode verwierf zij internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten en de persoonlijke, krachtige kijk die haar werk biedt op ongelijkheid in onze samenleving. Schleiffert verhuisde ooit naar Rotterdam in de veronderstelling ‘dat het daar allemaal gebeurde’. Sindsdien heeft ze er haar thuisbasis en atelier in een voormalige tippelzone in het havengebied.
Initiatief
Tolerance Test is een initiatief van Johan Idema, curator/cultureel ondernemer en pleitbezorger voor vernieuwing in de kunstwereld. De tentoonstelling en voorstelling zijn tot stand gekomen in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (Ruimtetijd), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie).
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door BNG Cultuurfonds, C & W De Boer Stichting, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Drenthe en Overijssel), Provincie Drenthe en Stichting Beringer Hazewinkel.