Kadetje Cultuur over Folkert Kuipers bij Warenhuis Vanderveen Assen

Kadetje Cultuur over Folkert Kuipers bij Warenhuis Vanderveen Assen

Op zaterdag 30 april is er bij het jubilerende Warenhuis Vanderveen Assen een bijzondere lunchvoordracht over Folkert Kuipers uit Akkrum en zijn Amerikaanse warenhuizen. De lezing wordt verzorgd door Stichting Akkrum Ald & Nij.

In de 19e eeuw vertrok bakkerszoon Folkert Kuipers vanuit Akkrum naar Amerika. Hij let zich daar naturaliseren als Frank Cooper en werd een succesvol zakenman. In 1887 bouwde hij in Chicago een gigantisch warenhuis, samen met zijn zakenpartners Henry Siegel en Isaac Keim. De Siegel-Cooper Company was een feit.

De Siegel-Cooper Company was zó succesvol, dat het op het hoogtepunt maar liefst 3.000 (!) medewerkers had. Bijna tien jaar na de opening van het eerste warenhuis in Chicago werd in 1896 een tweede warenhuis geopend, in New York City. Siegel-Cooper Department Store New York kreeg een toren met daarin een vuurtorenlicht dat tot in de verre omtrek te zien was. Dit warenhuis wordt gezien als de moeder van de grote Amerikaanse warenhuizen. In 2018 werd het warenhuis in Akkrum op schaal nagebouwd.

In 1900 liet Folkert Kuipers, alias Frank Cooper, in zijn geboortedorp een tehuis voor arme ouderen bouwen: ‘Coopersburg’. Dit monumentale pand valt nog altijd in volle glorie te bewonderen.

Kadetjes Cultuur zijn lunchvoordrachten die verspreid over het jaar door Warenhuis Vanderveen worden georganiseerd. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat het warenhuis in Assen is opgericht. De lunchvoordrachten zullen daarom dit jaar de warenhuizen van de wereld als thema hebben. Voor de lezingen is reserveren noodzakelijk. Dat kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door langs te gaan bij Kunstcafé Schurer. De kosten bedragen € 12,50 per persoon, dat is inclusief lunch en voordracht. De lunchvoordracht vindt plaats in de Buningzaal, op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen Assen, van 12.00 tot 14.00 uur.

Tiplijn