Vooralsnog lijkt Assen Centraal geen coalitiepartij in Assen te worden

Vooralsnog lijkt Assen Centraal geen coalitiepartij in Assen te worden

De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Assen, Assen Centraal, lijkt vooralsnog geen plekje als coalitiepartij te krijgen.

Dat blijkt uit het tussenverslag van informateur Aimée van der Ham. Van der Ham heeft de afgelopen tijd gesprekken met alle partijen gevoerd. Uit die gesprekken komt naar voren dat er een grote voorkeur is om Stadspartij PLOP, ChristenUnie en SP als onderdeel van een stabiele coalitie neer te zetten. 'De twee partijen die uit de gesprekken als het minst voor de hand liggend naar voren komen zijn GroenLinks en 50Plus', aldus Van der Ham. Ook is er een grote voorkeur dat er een coalitie wordt gevormd met vijf partijen. 

Oud zeer
Wel is er een oproep gedaan om niet alleen naar de inhoud te kijken, maar ook naar de verhoudingen tussen partijen. Dit om 'oud zeer' weg te nemen. Van der Ham: 'Op deze manier kan zorgvuldig gezocht worden naar een passende combinatie van partijen die samen willen komen tot de vorming van een nieuw stadsbestuur en daarmee samen de formatiefase ingaan.' PLOP en ChristenUnie hebben deze gesprekken al gevoerd en zien geen belemmering om voor een mogelijke samenwerking. Assen Centraal was ook bij deze gesprekken aanwezig, maar de partijen zien vooralsnog geen voorkeur om Assen Centraal als coalitiepartij aan te wijzen.

De informateur zal met alle partijen opnieuw het gesprek aangaan en voor de meivakantie een terugkoppeling aan de Raad te geven. Dan zal er een eventuele stap richting het formatieproces gedaan kunnen worden. 

Tiplijn