Wie Angkor Wat, Phnom-Penh, Ta Prohm, Bayon, Siem Reap, Sihanoukville of een van de vele eilanden van Cambodja wil bezoeken, moet voor vertrek een visum voor Cambodja aanvragen. 

Advertorial

Het visum voor Cambodja kan gemakkelijk binnen enkele minuten worden aangevraagd via een online-aanvraagformulier. Een bezoek aan de ambassade is niet nodig.

Toerisme in Cambodja

Tot de jaren negentig was Cambodja nog volledig onbekend bij de meeste toeristen en slechts enkele backpackers trokken naar het Zuidoost-Aziatische land. Na de millenniumwisseling nam het aantal buitenlandse bezoekers echter explosief toe, vooral dankzij de groeiende populariteit van het tempelcomplex Angkor Wat. In 2004 verwelkomde Cambodja voor het eerst meer dan een miljoen buitenlandse bezoekers, en dit aantal steeg tot 6,6 miljoen in 2019 voordat de coronapandemie het toerisme platlegde.

Angkor Wat is geen gewone bezienswaardigheid die je na je reis snel vergeet, maar is het grootste religieuze monument ter wereld qua oppervlakte dat bijna 1000 jaar geschiedenis heeft overleefd en een symbool is van de cultuur van de gehele regio. Cambodja heeft toeristen naast Angkor Wat nog veel meer te bieden. De steden Siem Reap en Phnom-Penh zijn bijzonder populair bij bezoekers, Cambodja herbergt het grootste bewaarde regenwoud van Zuidoost-Azië en op de stranden waan je je in een tropisch paradijs. Wie een reis naar Cambodja plant, moet wel rekening houden met de volgende toelatingseisen.

Cambodja 2

Cambodja binnengaan

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je een geldig paspoort hebt. Deze moet bij binnenkomst in Cambodja nog minstens zes maanden geldig zijn. Anders kan je de toegang worden geweigerd. Als dit niet het geval is, moet voor vertrek een nieuw paspoort worden aangevraagd.

Naast het paspoort moeten reizigers naar Cambodja ook rekening houden met de visumplicht. Nederlandse reizigers moeten altijd een geldig visum hebben als ze Cambodja willen binnenkomen. In principe zijn er drie manieren om een visum voor Cambodja te verkrijgen. De eerste optie is om het visum aan te vragen via de Cambodjaanse ambassade. Daarvoor moet je de ambassade bezoeken of de nodige documenten per post naar de ambassade sturen. Het visum wordt na een verwerkingstijd van enkele weken in het paspoort aangebracht. De tweede optie is om tegen betaling een visum aan te vragen bij binnenkomst in Cambodja. De ambassade raadt aan het visum voor vertrek aan te vragen, omdat er anders lange wachtrijen bij binnenkomst kunnen ontstaan. Bovendien kan nooit worden gegarandeerd dat de aanvraag daadwerkelijk wordt goedgekeurd. De derde en gemakkelijkste optie is om het visum online aan te vragen.

Vraag een visum Cambodja online aan

Wie het visum Cambodja online wil aanvragen, moet een online-aanvraagformulier invullen en een digitale pasfoto en scan indienen. Het hele proces kan van thuis uit worden gedaan en binnen 15 minuten worden afgerond. Na indiening van de vereiste gegevens en documenten wordt het visum meestal binnen een week afgegeven. Reizigers kunnen ook een spoedaanvraag indienen, waardoor de levertijd tot gemiddeld 3 dagen wordt verkort. Zodra de aanvraag is verwerkt, wordt het visum digitaal naar de aanvrager gestuurd en moet er een geprinte versie beschikbaar zijn om bij binnenkomst in Cambodja te kunnen overleggen.

Geldigheidsduur en toegestane reistijd

Het visum voor Cambodja staat een verblijf van maximaal 30 dagen in Cambodja toe. Dit geldt voor de standaardvariant van het visum, ongeacht of het online, op de ambassade of bij aankomst wordt aangevraagd. Wie langer in Cambodja wil blijven, kan bij de ambassade een speciaal visum aanvragen. Als het visum online wordt aangevraagd, geldt een geldigheidsduur van 90 dagen. Dit betekent dat de binnenkomst in Cambodja binnen 90 dagen na afgifte van het visum moet plaatsvinden. Inschrijving op een later tijdstip is niet toegestaan. Bij binnenkomst krijg je een stempel in je paspoort. Vanaf deze datum mag je maximaal 30 dagen in Cambodja verblijven.

Tiplijn