In dit jaarprogramma ter ondersteuning worden zij gekoppeld aan Nederlandse maatjes; gevestigde Assenaren die de weg in onze maatschappij al kennen. De stichting zoekt nog vrijwilligers voor deze nieuwe lichting.
Behoefte
Het jaartraject bestaat uit verschillende onderdelen. Van 1-op-1 maatjescontact tot het organiseren van verschillende projecten met andere deelnemers aan het traject. Vrijwilligerscoördinator Marjan Huizenga-Zuidersma hoopt dat veel mensen zich opgeven: Uit onderzoek blijkt dat mensen met een vluchtelingenachtergrond behoefte hebben aan contact met gevestigde Nederlanders. Juist nu, want door de coronacrisis is inburgeren lastiger geworden. Met een maatje leren ze sneller onze taal, cultuur en gebruiken.
Hoogtepunt
Senait, afkomstig uit Eritrea, deed in 2021 mee met het traject van Vlucht Voorwaarts en het leverde haar veel op: Het was een bijzonder jaar en heb veel geleerd. Ik ben nu niet meer bang om Nederlands te spreken. Mijn zelfvertrouwen is mede daardoor gegroeid. Als hoogtepunt van het traject noemt Senait de contacten met haar maatje: Ik heb hele lieve Nederlandse mensen leren kennen door Vlucht Voorwaarts.
Het traject start begin september. Geïnteresseerd om mee te doen als Nederlands maatje? Geef je op voor een kennismakingsgesprek via de website.
Adverteren op Assen Stad? Bekijk hier de mogelijkheden of neem hier contact met ons op.