Er zijn 3 mogelijkheden warmteconcepten onderzocht voor Beek en Omgeving.
Al-electric
Bij all-electric komt er in ieder huis een warmtepomp en wordt het huis grondig isoleren. Maar dit is geen goede oplossing voor deze wijk. Het gaat om woningen uit de jaren 60 waarbij het isoleren hoge kosten met zich mee zal brengen.
Hybride warmtepomp
Bij deze oplossing wordt een hybride warmtepomp gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorg voor een grootdeel van de warmte in huis, maar springt bij als het koud is. De pomp zorgt ook voor warm water in badkamer en keuken. Bezwaar, de woningen zijn niet aardgasvrij. Het is een tussenoplossing waar het college niet voor kiest.
Warmtenet
Bij een warmtenet wordt in de buurt een leidingnet aangelegd waarbij de woningen met warm water worden verwarmd. De vraag is, waar haal je in een buurt zonder industrie, de warmte vandaan? Aardwarmte, geothermie is een mogelijkheid. Maar het benutten hiervan is een langdurig traject vanwege onderzoeken en procedures. Het meest kansrijk lijkt op dit moment aquathermie met bodemopslag.
Warm water uit De Vaart
Bij aquathermie wordt in de zomer warmte aan de Drentse Hoofdvaart onttrokken en opgeslagen in de bodem. In de winter wordt deze warmte weer onttrokken aan de bodem. Deze warmte wordt door middel van een hoog temperatuur warmtepomp verder opgewaardeerd en via het warmtenet aan de aangesloten woningen geleverd.
Van energie transport naar energiebron
In een grijs verleden was de Drentse Hoofdvaart een transportader waar langs turf werd vervoerd. Turf is ook een energiedrager, maar nu wordt de Vaart zelf een bron van energie.
Meedenkgroep
Een groot deel van de buurtbewoners staat positief tegenover deze ontwikkelingen. Er zijn ook bewoners die zelf al verduurzamingsmaatregelen hebben getroffen. Maar de betaalbaarheid is voor hen wel een belangrijk punt. In de wijk is, door een groep enthousiaste bewoners, een Meedenkgroep samengesteld. Zij denken mee over de communicatie en het betrekken van de bewoners bij de gang van zaken.
Vervolgtraject
Op dit moment worden de nodige berekeningen uitgevoerd. Is een warmtenet op aquathermie met bodemopslag, technisch haalbaar? Wat zijn de exploitatiemogelijkheden? En minstens zo belangrijk, is het betaalbaar voor de bewoners?
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen