Of je nu in de coronacrisis bent gestart of al jaren onderneemt: als zzp er moet je brandjes zelf zien te blussen. Elke branche komt zo met zijn eigen bedrijfsrisico s. Maar welke zakelijke verzekeringen zijn nou onmisbaar? We zetten op een rij wat je écht geregeld moet hebben, waaronder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp ers.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Wat voor werk je ook doet: grote kans dat je contact hebt met klanten of over de vloer komt bij opdrachtgevers. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp ers is daarom eigenlijk een must. Deze zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk de schade die je tijdens je werkzaamheden veroorzaakt. Aan andermans spullen, bijvoorbeeld. Maar ook aan personen zelf (lichamelijk letsel).

Misschien struikelt er iemand over je verlengsnoer. Of mors je per ongeluk een kop cappuccino over de laptop van een klant. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hoef je de schadepost dan niet uit eigen zak te betalen. En dat is handig, want sommige soorten schade, zoals brand- of personenschade, kunnen oplopen tot honderdduizenden euros. En dat kan het voortbestaan van je bedrijf weer flink in gevaar brengen.

Goed om te weten: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp ers is niet verplicht. Wel kunnen sommige opdrachtgevers je vragen om deze, voorafgaand aan jullie samenwerking, af te sluiten. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is overigens wel verplicht voor sommige beroepen waarbij vermogensschade kan ontstaan. Deze soort schade wordt niet gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp ers
Als ondernemer of freelancer ben je niet alleen aansprakelijk, maar ook zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Ook als je niet meer kan werken door langdurige ziekte, bijvoorbeeld. Of door arbeidsongeschiktheid. Dagelijks raken zo n 200 mensen van de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk dat je een betrouwbaar financieel vangnet hebt: een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp ers.

Misschien heb je een flinke buffer, een hoop spaarcenten, of zit je bij een broodfonds. Maar daarmee doe je jezelf tekort. Want één jaar van je buffer leven kost al meer dan tien jaar aan bruto AOV-premie, zo blijkt uit onderzoek. Je spaarcenten vliegen er dus in een mum van tijd doorheen. En een broodfonds is beperkt: dit dekt alleen de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid. Een slimme zzp er vult zijn eventuele buffer of broodfonds daarom aan met een AOV.

Niks is zeker, dat heeft de coronacrisis ons wel laten zien. Maar met een AOV voorkom je dat je op een houtje moet bijten als je niet meer kan werken. Daarnaast levert het financiële voordelen op. De premie is namelijk fiscaal aftrekbaar en krijg je dus deels weer terug van de Belastingdienst.

Tiplijn