Een zakelijke hypotheek, hoe zit het nu precies?

Een zakelijke hypotheek, hoe zit het nu precies?

Een zakelijke hypotheek is bedoeld als bedrijfslening voor het verbouwen of kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers precies? Dat leggen we je graag uit!

(Advertorial)

Looptijden zakelijke hypotheek
Een zakelijke hypotheek loopt altijd minimaal 5 jaar. Echter, het is heel gewoon dat een zakelijke hypotheek minimaal 10 of 20 jaar loopt. In deze periode moet de lening worden terugbetaald met rente.

Verschillende soorten hypotheken
De soorten hypotheken zijn in principe dezelfde vormen als bij het kopen van een huis als particulier. Er zitten aan een zakelijke hypotheek echter wel andere voorwaarden verbonden die het net een stukje ingewikkelder maken. Hier komen we later op terug.

Je kunt kiezen tussen een lineaire hypotheek en een annuïteiten hypotheek. Bij de lineaire hypotheek blijft het maandelijkse aflossingsbedrag gelijk, maar het bedrag van de rente daalt steeds verder. De maandlasten beginnen dus relatief hoog en worden periodiek vermindert.

Bij een annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten telkens hetzelfde omdat de verhouding tussen de twee bedragen zo is verdeeld dat je maandelijks altijd hetzelfde bedrag betaald.

Bedrijfshypotheek en hogere rente
Een zakelijke hypotheek kent veel voordelen volgens vele aanbieders en andere sites op het internet zoals bijvoorbeeld het HNW, het is een goede manier met zekerheid voor het financieren van een bedrijfspand. Waar echter rekening mee moet worden gehouden is dat de rente bij een bedrijfshypotheek hoger ligt dan bij andere vormen van lenen.

De rente bestaat uit een basisrente en een risico opslag. Dit is een extra vorm van rente die je betaalt bovenop de hypotheekrente. Hypotheekverstrekkers hebben diverse categorieën betreft risico s, jouw bedrijf zal onder één van deze categorieën vallen. Dit is maatwerk en hangt af van de financiële situatie en liquiditeit van je bedrijf. Dit is de reden waarom de rente vaak hoger uitvalt dan bij een particuliere hypotheek, omdat voor bedrijven financiën vaak meer risico s kennen.

Hoe hoog is de risico opslag?
Een gefixeerd bedrag bestaat er dus niet, omdat dit maatwerk is. Echter, het is algemeen bekend dat je met een zakelijke hypotheek maximaal 70% van de aankoop of renovatie van een pand kunt financieren. Minstens 30% moet dus vanuit eigen inleg komen.

Als je een onderneming hebt die al een tijdje in de markt zit en die goed loopt en financieel gezond is, dan zal de risico rente lager uitvallen dan bij een startende ondernemer. Wanneer je benieuwd bent naar gedetailleerde informatie over de risico opslag, dan kun je eens een kijkje nemen bij Financieringsgilde, hier is veelal gedetailleerde informatie te vinden over de zakelijke hypotheekrente en alles wat daarbij komt kijken.

Extra kosten
Met enkel de aankoopprijs ben je er nog niet wanneer je een zakelijke hypotheek wilt kopen. Ook zul je te maken krijgen met een aantal extra eenmalige kosten, waaronder de taxatie van het pand, de overdrachtsbelasting, enzovoorts. Sinds 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden naar 8% gestegen.

Jaarlijks terugkerende kosten
Naast eenmalige kosten is er nog meer om rekening mee te houden. Ook zijn er jaarlijks terugkerende kosten waarmee rekening moet worden gehouden, waaronder de onroerendezaakbelasting, onderhoud en een opstalverzekering. Het is dus belangrijk dat je het complete plaatje voor je ziet voor je een bedrijfshypotheek afsluit. Er komen veel extra zaken bij kijken die de basis vormen voor een de mogelijkheid tot lenen en voor een zekerheid tijdens de looptijd.

iStock
Tiplijn