Eerste lustrum  Kerken in kaarslicht  een feest van sfeerlicht en muziek

Eerste lustrum Kerken in kaarslicht  een feest van sfeerlicht en muziek

Een enkel kaarsje maakt al een wereld van verschil qua sfeer. Wat is dan het effect van een paar duizend waxinelichtjes? En dan ook nog op een gewijde plek als een kerk! Op 5 november is dat te ervaren in de Rooms Katholieke Mariakerk aan de Dr. Nassaulaan en de Protestantse Jozefkerk aan het Kerkplein. Omdat het weer mag voor een groot deel van ons is besloten Kerken in kaarslicht  door te laten gaan. Het wordt bovendien het eerste lustrum van deze sfeervolle manifestatie, dus voor de organisatie wordt het een extra feestelijke editie.

Beide kerken liggen op schuifelafstand van elkaar, dus lange afstanden hoeven er niet te worden afgelegd om te genieten van deze sprookjesachtige, romantische manifestatie van de kracht van licht.

Marjolein Sikkens, Jopie Kingma, Dick Brouwer en Kars Klok vormen samen de organisatie van het evenement. Het idee ontstond in 2015, toen Kars het Noord-Hollandse Bergen bezocht. Daar is Lichtjesavond  al bijna een eeuw een traditie waar jaarlijks naar wordt uitgekeken.

Het dorpscentrum wordt dan enkel verlicht door kaarsen en waxinelichtjes in potjes. Ze doen dat voor de toeristen. En dat zag er zó mooi uit. Ik dacht toen: dat kan ook in Assen! 

De waxinelichtjes worden door tientallen vrijwilligers neergezet in de kerken, langs de toegangswegen én in de mooie grote tuin achter de RK kerk. Marjolein: En niet alleen neerzetten, maar we maken ook diverse figuren met de potjes. De kerken worden letterlijk schitterend in het licht gezet. We willen mensen overdonderen met al dat mooie licht en bovendien kan men zo ervaren hoe de kerken vroeger werden verlicht. 

De eerste jaren werd Kerken in Kaarslicht  in december gehouden, dit jaar op 5 november. Kars: December is een drukke maand met allerlei activiteiten, we willen het vóór die drukke periode doen.

Kerken in kaarslicht  duurt 5 november van 19 tot 21 uur
Muziek versterkt de sfeer in beide kerken . In de Jozefkerk bespeelt Joachim Martijn het beroemde van Dam orgel en levert Annemargriet Duursma met haar zanggroepje de vocale bijdrage. In de Mariakerk treedt Jaap de Jong op. Hij bespeelt deze avond de piano en de zang wordt verzorgd door Kathy van der Woude.a

Om het evenement te kunnen bekostigen worden er rond het parochiehuis van de Mariakerk glühwein, koffie en thee verkocht. Een vrije gift aan de deur wordt eveneens zeer op prijs gesteld, maar de toegang is gratis. Beide kerken zijn rolstoelvriendelijk toegankelijk.

Om alvast in de stemming te komen is een website gemaakt met foto s van voorgaande edities van Kerken in Kaarslicht. Dit is te bekijken op kerkeninkaarslicht.nl.

Tiplijn