Begroting 2022 Assen: sluitend en een beetje geld voor investeringen

Begroting 2022 Assen: sluitend en een beetje geld voor investeringen

Dankzij de maatregelen uit het herstelplan heeft de gemeente de financiën weer op orde. Ook is er weer geld om in de stad te besteden en Assen waar nodig te verbeteren. In 2022 wordt nog een beroep gedaan op de financiële reserves. Maar de begrotingen van 2023, 2024 en 2025 zijn sluitend.

Dankzij de druk van de VNG komt er eindelijk meer geld uit Den Haag voor de Jeugdzorg. Ook zijn er een aantal voor de gemeentefinanciën ongunstige regels afgeschaft. In 2022 kan de gemeente Assen rekenen opruim één miljoen euro extra. Wel merkt het college op dat de eventuele extra financiële gevolgen van de Covid-pandemie in 2022 ten last zullen komen van de weerstandsreserve. Daarnaast is de vrije ruimte in de Algemene Reserve verbeterd, zodat onverwachte financiële tegenslagen opgevangen kunnen worden.

Omdat de financiële situatie is verbeterd, is er ook geld voor zaken als het Drents Museum, het Wijkwijkwerk, de onkruidbestrijding, Jeugdbeleid, de Binnenstad en de uitvoering van het Sportakkoord.

Lokale heffingen
De heffingen waar we als bewoners het meest mee te maken krijgen zijn de OZB, Afvalstoffenheffing, Rioolheffing en parkeerbeklasting. De OZB stijgt in 2022 met de inflatie ongeveer 2%. Ook de afvalstoffenheffing, die kostendekkend moet zijn, valt wat hoger uit, omdat de opbrengsten in 2020 wat lager waren dan begroot. De rioolheffing daarentegen pakt wat gunstiger uit. De reserves in het rioolfonds zijn te hoog daardoor gaat er ¬ 25 per aansluiting terug naar de Assenaren.

Kostendekkend
De leges en de liggelden zullen worden verhoogd met 7%. Dat is nodig om ze kostendekkend te maken. Parkeren wordt niet duurder. De tarieven van de toeristenbelasting worden bevroren op ¬ 1,40 per persoon per nacht. De verhoogde tarieven tijdens de TT-week blijven wel van kracht. Ofschoon de marktgelden met de inflatie worden verhoogd, worden er minder inkomsten verwacht. Het college rekent zeker op minder marktkooplieden. De grafrechten en de precariobelasting, toestemming om een terras te exploiteren, worden verhoogd met ongeveer 2% inflatie.

De meest ingrijpende voorstellen zijn twee jaar geleden al gedaan om de begroting weer op orde te brengen. In dat licht bezien is de voorliggende begroting dus weinig spectaculair, mogelijk met uitzondering van de ¬ 250.000 die jaarlijks naar het Drents Museum gaat. En nu maar afwachten wat de raad ervan vindt.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

iStock
Tiplijn