Uit handen van regiodirecteur Silvester Koehoorn nam de 18-jarige Jan, woonachtig in De Kiel, een beker, bloemen en certificaat in ontvangst. Hij glundert na de woorden van de vakjury. Docent Wim Geerling: De gerechten waren echt ontzettend lekker. Jij hebt de lat heel hoog gelegd, onze complimenten. Docent Bert Staal vervolgt: Het zal ons niks verbazen als jij het ver bij de Skills gaat schoppen. Heel veel succes! Bert doelt op de kwalificatiewedstrijd, die van 1 t/m 3 december bij ROC Midden Nederland gehouden gaat worden. Jan neemt het dan op tegen 25 koks in spé uit het hele land.
Shared lunch
De studenten kregen de opdrachten een shared lunch te bereiden. Deze lunch voor twee personen
moest bestaan uit drie seizoensgerechten. Jan: Ik heb gepofte flespompoen gemaakt, met een crème
van citroen, geroosterde walnoot en een vinaigrette van ras el hanout; een gebrande en gevulde
portabella met een creme van zoete aardappel, tijm en beukzwammetjes. Verder nog eendenborst
van soja, krokant gebakken schorseneer, oesterzwammetjes en een jus van knoflook.
Zijn geheim
Met een zeldzame score van 92% liet hij de nummer 2, Stan Meijer van Drenthe College Meppel,
achter zich. Zijn geheim? Ter voorbereiding heb ik mij verdiept in seizoensgroenten en de gevulde
portabella is een variant op een gerecht dat bij mijn leerbedrijf, De Drommedaar in Emmen, op de
kaart stond. Ook was ik niet echt zenuwachtig, maar ik wilde wel graag bij de eerste drie eindigen.
NK Skills Heroes
Maar liefst 28 studenten van Drenthe College gaan in diverse vakrichtingen deelnemen aan de
kwalificatiewedstrijden van Skills Heroes. Deze wedstrijden worden op verschillende niveaus, leerjaren
en op diverse mbo-scholen in het land gehouden. Acht deelnemers aan een wedstrijd gaan door naar
het Nederlands Kampioenschap Skills. De vakwedstrijden maken onderdeel uit van het
excellentieprogramma daag jezelf uit van Drenthe College. Hiermee stimuleert Drenthe College haar
studenten om aan de vakwedstrijden deel te nemen en het beste uit zichzelf te halen.