Financiële vooruitzichten Assen verbeterd

Financiële vooruitzichten Assen verbeterd

De financiële vooruitzichten van de gemeente Assen zijn verbeterd. Dat blijkt uit de begroting 2022, die vrijdag is gepresenteerd. De begroting voor volgend jaar sluit positief en dat geldt ook voor de jaren 2023 en 2024. Daarnaast is er ruimte om de algemene reserve aan te vullen met bijna vier miljoen euro. Daar werd de afgelopen jaren veelvuldig een beroep op gedaan om tekorten op de begroting weg te werken.

Een hogere uitkering uit het gemeentefonds zorgt voor een verbeterde financiële positie van de gemeente. Natuurlijk ben ik daar heel blij mee , zegt wethouder van Financiën Mirjam Pauwels. In de afgelopen jaren moesten we stevig bezuinigen en de lasten voor onze inwoners verhogen. Dat was even pijnlijk als onvermijdelijk. Maar het college heeft die verantwoordelijkheid genomen. We hebben daarmee wel voor een gezonde financiële uitgangspositie gezorgd. Er is geld voor incidentele, maar ook structurele uitgaven. 

Voorstellen
In de begroting doet het college een groot aantal voorstellen aan de raad. Zo willen B en W jaarlijks 250.000 euro beschikbaar stellen aan het Drents Museum. Het geld is bedoeld om bij te dragen in de ambities van het museum voor de toekomst. Ook stellen B en W voor de komende jaren geld (2,8 miljoen) te reserveren voor mobiliteit om het fietsgebruik in de stad te stimuleren en de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarnaast wil het college binnenstadsorganisatie Vaart in Assen jaarlijks met 130.000 euro ondersteunen. Geld (jaarlijks 100.000 euro) is er ook gereserveerd voor het verduurzamen van gemeentelijke sporthallen.

De begroting bevat nog een aantal voorstellen. Voor jongerenbeleid is volgend jaar 150.000 euro beschikbaar, omdat jongeren zwaar te lijden hebben gehad onder corona. Ook trekt het college geld uit (268.000 euro) om inwonersparticipatie inhoud te geven. Daarnaast willen B en W geld reserveren voor de uitvoering van Assen Centraal.

Het plan is bedoeld om een kwaliteitsimpuls te geven aan het woon-, leef- en ondernemersklimaat in en rond het centrum. In het kader van Sterke Wijken wil het college 150.000 euro uittrekken voor een integrale wijkaanpak op het gebied van wonen en leefbaarheid in Baggelhuizen, Peelo en Pittelo. Om er voor te zorgen dat locaties in de binnenstad sneller beschikbaar zijn voor woningbouw, wil het college in totaal 180.000 euro beschikbaar stellen voor de inzet van zogeheten planversnellers. Omdat er in het rioolfonds voldoende geld zit, krijgen de inwoners een deel van de betaalde rioolheffing terug. Het gaat als de raad hiermee instemt om 25 euro. Naar aanleiding van wijkbezoeken trekt het college 100.000 euro uit voor onkruidbestrijding op de verharde ondergrond.

Een mooi pakket aan voorstellen, vindt wethouder Pauwels. We hebben de afgelopen jaren vaak benadrukt dat we wilden blijven investeren in de verdere ontwikkeling van onze stad. Met onze verbeterde financiële positie is dat de komende jaren ook volop mogelijk. 

De begroting wordt 1 en 4 november behandeld en vastgesteld door de gemeenteraad.

Tiplijn