In de raadsvergadering van 17 juli had de raad al ingestemd met de Herstelagenda voor de beleidsterreinen Economie en Werk. In de consulterende vergadering besprak de raad de beleidsterreinen Cultuur, Sport, Sociaal Maatschappelijke initiatieven en Jeugd.
Het gaat om een samenhangend pakket maatregelen om de Asser samenleving een steun in de rug te geven zodat de samenleving waar op gang en in beweging komt.
Er was raadsbrede steun voor de herstelagenda. De fracties brachten hun eigen accenten in met de oproep aan het college daar extra aandacht aan te besteden. Lian Heijs (ChrU) riep het college op bij de jeugd en hun ideeën te rade te gaan. Ook vroeg zij aandacht voor de mantelzorgers en wilde weten of de dag voor de mantelzorg dit jaar door zou gaan. Zij stelde vast dat in de coronaperiode veel is gedaan om de eenzaamheid te bestrijden. Zij stelde voor om een campagne op te zetten om op deze weg door te gaan. Wethouder Jan Broekema zei dat besloten was dit jaar geen dag voor de mantelzorg te organiseren. Er was nog te veel angst onder de mensen.
Remi Moes (D66) vroeg aandacht voor de sport en hij wilde weten hoe de Asser verenigingen de coronaperiode hadden doorstaan. Hij vroeg naar de stand van zaken rondom de tijdelijke subsidieregeling Frisse Start. Wethouder Broekema melde dat er nog voldoende geld beschikbaar was om voorlopig door te gaan. Wethouder Bob Bergsma zei dat zijn indruk was dat de sportverenigingen die crisis redelijk zijn doorgekomen, ofschoon er natuurlijk wel gaten zijn gevallen.
Cindy Vorselman (PvdA) was tevreden over de aandacht die het college had voor de sociale aspecten van de coronacrisis. Aspecten die bij de economische herstelagenda te weinig aandacht hadden gekregen. Zij sprak haar waardering uit voor de steun van de vrijwilligers en de aanpak van eenzaamheid. Eenzaamheid heeft de volgens wethouder Broekema de volle aandacht. Vandaag is er een koffie-kopjes-uitdeel-actie op het station gehouden om daar aandacht voor te vragen.
Sjoerd Bakker (GrL) vroeg zich af of er geen tweedeling in het basisonderwijs zou ontstaan door leerlingen zonder achterstand meer culturele en creatieve uren aan te bieden, zodat de leerlingen met achterstand meer aandacht krijgen. De aanpak geldt voor de hele school, zei wethouder Bergsma, en niet voor iedere klas of iedere kind afzonderlijk. Een punt van zorg is dat het hier gaat om een incidentele aanpak van structurele problemen. Jannie Drenthe (SP) sprak van een prima aanpak. Zij pleitte extra aandacht voor Respijthuizen en Odensehuizen om mantelzorgers te ontzien. Iedere wijk zou een respijt huis moeten hebben. Wethouder Broekema zei dat dit onderwerp de volle aandacht had. Het huis aan de Zwartwatersweg kan uitgebreid worden. Martine Deen (LstD) vroeg het college plannen te ontwikkelen om het gebruik van de vouchers voor minima te verhogen.
In de volgende raadsvergadering zal dit onderwerp als hamerstuk geagendeerd worden.
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen