De gemoederen liepen hoog op. Een volksopstand dreigde. Oranje werd binnen enkele weken een symbool van de angst van velen dat Nederland overspoeld werd door vluchtelingen.
Wat er daarna in en rond het dorp gebeurde, bleef tot nu toe vrijwel onbelicht... en is deze dagen weer hoogst actueel. Toen de nieuwscameras destijds vertrokken waren, zijn regisseur Sander Francken en producent Robbert van Lanschot begonnen met ûlmen - en dit hebben zij tot en met de sluiting van het centrum in 2017 voortgezet. Het heeft geleid tot de documentaire ORANJE - HOE EEN KLEIN DORP GROOT KAN ZIJN (96 min.) die op 13 oktober voor genodigden en vanaf 14 oktober voor het publiek bij DNK te zien is.
Nog voordat ORANJE aan publiek is vertoond, werd deze al bekroond met de Prijs voor Beste Documentaire van het Noordelijk Film Festival 2020 (dat nota bene op de valreep om bekende reden werd afgelast; de jury had haar werk toen echter al gedaan). En op het Internationale Festival van Santa Monica ontving de ûlm een Honorabel Mention.
En voordat ORANJE - HOE EEN KLEIN DORP GROOT KAN ZIJN in Assen in première gaat, wordt deze op 5 oktober in Berlijn vertoond tijdens het 4de Refugees Film Festival. De ûlm is vanaf 14 oktober dagelijks te zien in DNK Bioscoop te Assen. Kaarten zijn vanaf dinsdag 28 september te verkrijgen via www.dnk.nl/oranje
Adverteren op Assen Stad? Bekijk hier de mogelijkheden of neem hier contact met ons op.