Veroordeelde kunstrover verkende eerder Drents Museum

Veroordeelde kunstrover verkende eerder Drents Museum

De 59-jarige Nils M. uit Baarn die vrijdag is veroordeeld tot acht jaar cel voor het stelen van een Van Gogh en een Frans Hals uit musea in Laren en Leerdam, verkende in 2012 al eens het Drents Museum. M. had het vooral op topstukken in kleinere musea voorzien. Maar tot een roof in Assen is het -voorzover bekend- niet gekomen.

De rechtbank Lelystad achtte vrijdag bewezen dat M. op 30 maart vorig jaar het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh heeft gestolen uit het Singer Museum in Laren en in augustus vorig jaar Twee lachende jongens van Frans Hals uit museum het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Beide schilderijen zijn miljoenen waard.

M. ontkende, maar DNA-sporen wezen in zijn richting. Ook bleek tijdens de zitting dat de man eerder was veroordeeld voor een soortgelijke kunstroof. En warme interesse had voor het Drents Museum in Assen, zo blijkt uit de uitspraak:

In beide gevallen gaat het om een zeer waardevol schilderij van een beroemde schilder dat is weggenomen uit een klein (en daardoor minder beveiligd) museum met een relatief kleine collectie, waarvan het weggenomen schilderij het topstuk was en waarbij kennelijk doelgericht uitsluitend dit topstuk is weggenomen. In aanvulling daarop heeft de rechtbank in ogenschouw genomen de omstandigheid dat verdachte eerder veroordeeld is voor een kunstroof, eveneens van een zeer specifiek kunstwerk, uit een in omvang vergelijkbaar museum, te weten dat in Gouda. Bij die diefstal werd een vergelijkbare modus operandi gebruikt. Ten slotte is het in dit kader op zijn minst opvallend te noemen dat verdachte, die aangeeft geen bijzondere belangstelling voor schilderijen te hebben, op 30 januari 2012 werd vast gelegd op camerabeelden in het Drents Museum te Assen, waarbij hij meer aandacht zou hebben gehad voor de beveiligingssystemen dan voor de tentoongestelde schilderijen. 

iStock
Tiplijn