Reden hiervoor is dat een regenriool naast het bestaande riool is aangelegd en er nieuwe bestrating komt. De nieuwe rode klinkers liggen er, gerekend vanaf de winkel van de bakker, nog niet allemaal in. Om 13.30 uur komen er meer bewoners. Vaak kennen ze elkaar. Sommigen spreken elkaar voor het eerst. Dat komt omdat onze huizen allemaal vrijstaand zijn , zegt een vrouw. Maar we letten hier wel goed op elkaar, hoor . Denis Wood die schuin tegenover van der Velde woont, vertelt waarom zijn plekkie zo daalders is: Een mooi huis, het bos dichtbij, de winkels en het centrum op loopafstand. Wel een minpunt: het verkeer. De Pelikaanstaat hadden ze ook wel mogen asfalteren. Dan heb ik er minder last van. Want dat geeft scheuren in de muren .
Aanpassing straat door klimaatveranderingen
De Pelikaanstraat is aangepast aan de klimaatveranderingen die er zijn. Dat is nodig omdat door hoosbuien en langdurige regen, water niet goed weg kan. Zo kent het nieuwe riool een gescheiden stelsel waarin regenwater apart wordt afgevoerd. Ook wordt de stoep langs de vijver vervangen en komt daar een waterdoorlatend pad. En bomen die voor schaduw zorgen. Van der Velde vertelt dat de stoep voor zijn huis wat lager is komen te liggen, zodat het regenwater nu de goede kant op stroomt. En dat naast het riool een drainagebuis ligt. Dat moet het water uit zijn tuin meer weghouden, hoopt hij.
Vergroenen van uw tuin
Bewoners kunnen hun tuin vergroenen door een tegel uit hun tuin in te leveren. Daarvoor krijgen ze een plantje terug. Zo geeft het Duurzaamheidscentrum die middag vijfenveertig plantjes weg die hun bijdrage moeten leveren om regenwater sneller in de grond te laten zakken. Ook nemen bewoners dertien gierzwaluwkastjes mee. Die vogels zijn er veel in Assen-Oost. En gierzwaluwkastjes vergroten de broedmogelijkheden van die diertjes.