Het was een bijzondere bespreking. Om niet alle problemen op straat te laten belanden is ervoor gekozen om het rapport achter gesloten deuren te bespreken. Maar er moet wel een besluit genomen worden en dat gebeurt in een openbare raadsvergadering. De raadsleden wisten dus meer dan ze konden en mochten zeggen. Ze sloofden zich uit in het spreken in algemeenheden.
Jannie Drenthe (SP) stelde een instrumentele aanpak vast, maar legde vooral de nadruk op de cultuur binnen de organisatie. Henk Santing (PLOP) benadrukte dat de samenwerking binnen de organisatie gebaseerd moet zijn op goede onderlinge afspraken. Remi Moes (D66) stelde vast dat het rapport ook voor de gemeenteraad aanbevelingen heeft om beter samen te werken met de ambtelijke organisatie. Meer aandacht op hoofdlijnen geeft de organisatie meer rust om tot goede resultaten te komen. De raad zal op een later tijdstip hierover onderling overleggen. Cindy Vorselman (PvdA) sloot zich hierbij aan. Sjoerd Bakker (GrL) was van mening dat raad en organisatie hun plannen beter op elkaar af zouden moeten stemmen. Cor Staal (ChrU) stelde vast dat het takenpakket van de ambtenaren toeneemt maar dat er niet meer geld beschikbaar komt. Dat is een uitdaging! Martin Rasker (VVD) pleitte ervoor het plan van aanpak zodanig op te zetten dat in deze raadsperiode, tot maart 2022, nog het één en ander wordt aangepakt.
Alle fractie overlaadden de ambtelijke organisatie met complimenten voor hun inzet voor de Asseneren en de gemeenteraad. Wethouder Harmke Vlieg was daar blij mee en zegde toe deze complimenten over te brengen. Ook zegde ze toe duidelijk keuzes te maken zodat ook deze bestuursperiode nog het één en ander van de grond komt.
Het voorstel de aanbevelingen en conclusies uit het RKC-rapport over te nemen en een plan van aanpak voor de uitvoering op te stellen werd unaniem aangenomen.
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen