WZA lanceert tweede versie van thuismeetprogramma Onco-Connect

WZA lanceert tweede versie van thuismeetprogramma Onco-Connect

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft vandaag de tweede versie van het thuismeetprogramma Onco-Connect gelanceerd. Deze versie 2.0 is persoonlijker in gebruik en beter afgestemd op de behoefte van de gebruiker. Twee verschillende gebruikers zullen andere informatie via de app krijgen omdat ze verschillende antwoorden geven op de vragen in de app. Zo is het thuismeetprogramma heel individueel en persoonlijk. 

Het WZA gebruikt sinds eind vorig jaar het thuismeetprogramma Onco-Connect. Met dit programma in de Thuismeten-app van softwarebedrijf Luscii begeleidt het ziekenhuis patiënten tijdens hun behandeling met chemotherapie. Die begeleiding bestaat uit het voorzien in de juiste informatie op het juiste moment, het monitoren van klachten en het leveren van zorg op het moment dat het nodig is.

Snel op juiste plek
Door gebruik te maken van slimme algoritmes in de app krijgt de gebruiker alleen dié vragen en informatie die van toepassing zijn. In de nieuwe versie hoeft een patiënt minder in de app in te vullen wanneer die zich goed voelt. Hierdoor wordt het invullen van de app nóg gebruiksvriendelijker en kost het minder tijd. Ook zijn verschillende modules in deze nieuwe versie aangevuld met speciale links naar het webplatform van kanker.nl. Carli:  Op die manier komen de patiënten precies op de juiste plek op de website terecht en hoeven ze niet te zoeken naar de informatie .

Geruststellend
Via de app krijgen patiënten informatie op het moment dat ze die nodig hebben. Ook krijgen ze adequate hulp bij klachten. Door het gebruik van de app verwacht het WZA minder uitval van chemokuren en zullen er minder opnames en SEH-bezoeken plaatsvinden.

Ook het zorgpersoneel ziet de app als een waardevolle aanvulling op chemotherapie. Internist-onocoloog Peter Nieboer vindt een groot voordeel dat er eerder signalen zijn als het niet goed gaat met de patiënt. We kunnen sneller ingrijpen en daarmee erger voorkomen.  Het scheelt oncologieverpleegkundigen ook tijd die ze anders besteden aan bijvoorbeeld screening. Het past ook bij de tijdsgeest, op afstand goede zorg verlenen , vindt Nieboer. Patiënten vinden het een geruststellend idee dat er voortdurend iemand meekijkt , wanneer ze hun metingen en eventuele klachten invullen. Ik hoor vaak dat ze dat heel fijn vinden. Bovendien geeft het bijhouden van klachten ons als zorgverleners inzicht in de patiënt: hoe is het de afgelopen weken gegaan? Het is niet meer een toevallige momentopname. 

Samenwerking kanker.nl
Kort na de start gaf kanker.nl aan het een goed initiatief te vinden en te willen samenwerken. Zo is er nu een speciaal en samen ontwikkelde module Hoe werkt kanker.nl? . Hierin wordt uitgelegd wat kanker.nl is en wat het voor patiënten en naasten kan betekenen. Op deze manier informeren we de patiënt over de mogelijkheden en het belang van betrouwbare en gecontroleerde informatie. Het internet staat, zoals iedereen weet, bol van informatie, maar lang niet alle informatie is bewezen, betrouwbaar en correct. De informatie op kanker.nl is dat wel. 

Uniek
Het begeleiden van patiënten tijdens de chemo via een app is uniek. Tot nu toe zijn hebben 190 patiënten de app gebruik, 45 daarvan gebruiken de app op dit moment. Andere ziekenhuizen hebben hun interesse in Onco-Connect getoond. Andere thuismeet-apps die het WZA haar patiënten aanbiedt zijn Hartfalen en Hartrevalidatie, PDS-Connect, en OK-Connect; IBD (chronische darmontsteking), COPD en Scopie-Connect staan in de steigers.

Sake Elzinga
Tiplijn