Wereldprimeur Drents Museum met tentoonstelling Frida Kahlo

Wereldprimeur Drents Museum met tentoonstelling Frida Kahlo

Van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 beleeft het Drents Museum een wereldprimeur met een grote tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954).

In Assen komen voor het eerst twee van s werelds belangrijkste Kahlo-collecties bij elkaar. In Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo is een unieke combinatie van Kahlo s kunst en persoonlijke voorwerpen (zoals kleding, beschilderde korsetten en sieraden) te zien.

Hiervoor werkt het museum samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo (voorheen La Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico-Stad. De samenwerking biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen.

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. Het museum in Mexico-Stad stelt zijn volledige collectie van Kahlo beschikbaar. Dolores Olmedo (1908-2002) was een goede vriendin en de erfgename van Diego Rivera, kunstenaar en echtgenoot van Kahlo. Dolores Olmedo zette zich in voor het behoud van de Mexicaanse kunst en kocht onder begeleiding van Rivera een groot aantal sleutelstukken van Frida Kahlo aan. Hoogtepunten uit deze collectie  zoals Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945)  komen naar Assen.

Dankzij Museo Frida Kahlo kunnen bezoekers van Viva la Frida! naast kleding, beschilderde korsetten en sieraden ook fotos, documenten en tekeningen van de kunstenaar bewonderen. In 2004 zijn veel bezittingen van Kahlo en Rivera teruggevonden in het Blauwe Huis (nu Museo Frida Kahlo), nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken waren. In 2007 werd deze uitzonderlijke collectie na zorgvuldig onderzoek en conservering voor het publiek opengesteld.

Frida Kahlo heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten met haar gedurfde gevoel voor schoonheid en idealen over gelijkheid voor iedereen. Door een ernstig busongeluk had Kahlo veel pijn en moest ze een groot aantal operaties ondergaan. Hoewel haar leven grotendeels bepaald werd door tegenslag, wist ze haar pijn en emotionele strijd om te zetten in buitengewone kunstwerken. Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan, is haar grote liefde voor de kunst, voor Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Overal ter wereld haalt jong en oud nog altijd veel kracht en inspiratie uit haar kunst en levensverhaal.

Naast de tentoonstelling organiseert het Drents Museum een uitgebreid activiteitenprogramma met Te Gast-lezingen, een festival, een podcastserie en een evenement rond de Mexicaanse feestdag Día de Muertos (Allerzielen, 2 november). Hiervoor werkt het Drents Museum onder meer samen met Eva Koreman, Hedy dAncona, Cathelijne Blok, Redouan Ait Chitt, Gerda Lenten Havertong en Nadia Moussaid. Viva la Frida! wordt officieel geopend op donderdagmiddag 7 oktober 2021. Met een verrassend online openingsprogramma zet het museum in op een grote start van de tentoonstelling, waarbij interviews worden afgewisseld met mode, dans, muziek én een virtuele rondleiding.

In Assen zijn straks in de grote tentoonstellingszaal tientallen persoonlijke bezittingen en 42 kunstwerken van Frida Kahlo te bewonderen, waarvan 28 schilderijen en 14 werken op papier. In de Abdijkerk van het museum kunnen bezoekers de korte film Meet Frida bekijken. De tentoonstelling en het bijbehorende boek Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo (WBOOKS, 2021) werpen nieuw licht op Frida Kahlos wereld en de manier waarop cultuur, politiek, gender, handicap en nationale identiteit haar leven, haar stijl en haar taboedoorbrekende kunst hebben beïnvloed.

Voor Viva la Frida! gelden speciale openingstijden. De tentoonstelling is te zien van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie over het activiteitenprogramma, de tentoonstelling en de ticketverkoop, zie drentsmuseum.nl/frida

Frida Kahlo, Henry Ford Hospital, 1932
Tiplijn