CDA-fractie wil stevige aanpak van alle invasieve exoten

CDA-fractie wil stevige aanpak van alle invasieve exoten

De CDA-fractie heeft na de beantwoording van de vragen over de reuzenberenklauw nog aanvullende vragen. Vragen in het verlengde van de vragen die de SP in 2018 en 2019 al stelde. Vooral de exoten Japanse Duizendknoop en Jakobskruiskruid  baren de CDA-fractie zorgen.

Reuzenberenklauw
De CDA-fractie stelde vragen over de overlast en het gevaar en de aanpak van de reuzenberenklauw aan het college. Uit de antwoorden blijkt dat er een inventarisatie van alle veelvoorkomende exoten in Assen is uitgevoerd.  Het college is nu bezig een beleidskaders opstellen  om deze exoten aan te pakken. Maar sinds de vragen van de SP zijn we drie jaar verder dus willen we van het college weten wat er nu werkelijk gebeurd is, zegt CDA-woordvoerder Anna Hendrikse. Het CDA is ook tevreden dat de inwoners melding kunnen maken van de reuzenberenklauw via het Meldpunt Openbare Ruimte. 

Jacobskruiskruid
Vooral het Jacobskruiskruid baart de CDA-fractie zorgen, omdat het gaat om een plant die erg giftig is voor dieren  en die zich razendsnel verspreidt. We vragen ons af of het college wel doordrongen is van de urgentie van dit probleem?  betoogt Hendrikse. Wij willen weten of het college überhaupt een visie heeft met betrekking tot het Jakobskruiskruid?  Het Jacobskruiskruid wordt als levende plant niet gegeten, maar als het terecht komt in het hooi herkennen dieren het niet met alle gevolgen van dien. Wij willen vooral de aanpak van het Jacobskruiskruid in de bloemenweides die overal in Assen ontstaan.

Japanse Duizendknoop
Ook de Japanse Duizendknoop wordt een toenemend probleem. Vanuit de Schanswal krijgt de CDA-fractie signalen van ernstig bezorgde inwoners.  De Japanse Duizendknoop dreigt hun tuinen te overwoekeren. Een gesprek tussen de Schanswal-bewoners en de gemeente heeft duidelijk gemaakt dat de Japanse Duizendknoop toentertijd niet in het takenpakket van de gemeente was opgenomen en dat ze zich zou gaan beraden op eventuele bestrijding.  Wel werd het bijzondere en dringende advies gegeven om de exoot niet zelf te bestrijden en zelfs niet te beroeren, omdat het gevaar voor verspreiding dan zeer groot is.  Ook werden er twee medewerkers aangewezen als contactpersoon van de buurt.  Door de inwoners is er meerdere malen contact gezocht met deze contactpersonen, maar dat leverde helaas, echter nooit meer een reactie op en de Japanse Duizendknoop is nog steeds een hardnekkig probleem bij de Schanswal,  betoogt een geïrriteerde Hendrikse. Wij willen dus van het college weten wat de stand van zaken is met betrekking tot de inwoners van de Schanswal?  De Japanse Duizendknoop rukt ondertussen dus steeds harder op in heel Assen, maar heeft het college wel een duidelijk beeld bij hoe deze plant bestreden kan worden?  vraagt Hendrikse zich af.

Gemeente moet niet wegkijken
In de beantwoording van de eerder door het CDA gestelde vragen schrijft het college, dat proactieve voorlichting over de gezondheidsrisico s van de reuzenberenklauw een taak is van de GGD.  Maar volgens Hendrikse kan de gemeente kan hierin wel een dienende rol spelen. In de Berichten van de Brink kan bijvoorbeeld aandacht worden geschonken aan de reuzenberenklauw en alle risico s van dien.  Ook kunnen inwoners geattendeerd worden op het meldpunt. Wegkijken van de verantwoordelijkheid is geen optie,  betoogt Hendrikse.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

iStock
Tiplijn