Noorderpark heeft last van rattenplaag in riolering

Noorderpark heeft last van rattenplaag in riolering

Bewoners van huur- en koopwoningen hebben veel last van ratten in het Noorderpark. De woningstichting en gemeente Assen zijn op de hoogte, waarna Actium direct maatregelingen nam. Uit onderzoek van de experts kwam duidelijk naar voren dat er tientallen ratten, of zelfs meer, ophouden in de riolering.

Naast dat de ratten in het riool zitten komen zij door gebreken in het rioolstelsel ook de wijk in. Oplossing is mogelijk, maar de gemeente Assen wenst niet mee te gaan in de plannen van de bestrijder van Actium, die Gif en Chemicaliën wil inzetten. Beide partijen komen tot op heden nog geen stap verder.

PvdA stelt vragen aan college
De PvdA-raadsfractie is van mening dat de volksgezondheid in het geding is. Immers, de betreffende knaagdieren kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Weil, TBC en Salmonella. Of ratten vatbaar zijn voor Covid19 is niet bekend. Tevens kunnen vlooien, teken en mijten worden verspreid. Bovendien kunnen ratten grote schade berokkenen door gaten te graven en leidingen kapot te knagen.

Eén en ander roept bij de PvdA-fractie vragen op. Zo wil het PvdA onder andere van het college weten of er momenteel in het Noorderpark daadwerkelijk een ernstig probleem is, en wat de wijzigingen zijn geweest in de bestrijding van de knaagdieren. Ook wil de PvdA weten hoe ver de woningeigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van de ratten.

Tiplijn