Okra winnend ontwerp van het nieuwe Koopmansplein in Assen

Okra winnend ontwerp van het nieuwe Koopmansplein in Assen

Het onwerp Okra Landschapsarchitecten is het winnend ontwerp van het nieuwe Koopmansplein in Assen geworden.

Dat werd vanavond op het Mainstage tijdens het TT Festival in Assen bekend gemaakt. Zij kregen 40% van de stemmen voor hun ontwerp Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten . Het ontwerp van bureau B+B stedebouw en Landschapsarchitectuur (de Asser trappen) eindigde op de tweede plaats met 39%, gevolgd door Laos Landschapsarchitectuur en Stedebouw (Het hart van Assen, 15%) en West 8 urban design & landscape architecture (Ovaol Plaots, 6%).

Ruim 12.000 Assenaren en Asser ondernemers stemden de afgelopen weken op hun favoriete Koopmansplein. Na een uitgebreide verificatie bleven hiervan 10.156 geldige stemmen over.

Vervolg
Samen met OKRA en een nog te selecteren aannemer wordt na de zomer gestart met de technische uitwerking van het winnende ontwerp zodat dit in 2020 uitgevoerd kan worden.

De voorkamer
In de plannen voor de aanpak van de openbare ruimte van de Gemeente Assen zullen langs de Gedempte Singel een serie elementen in afwijkende steensoort met daarin bomen en groen gerealiseerd worden. Deze refereren aan het water dat hier ooit gelegen heeft. Ter plekke van het Koopmansplein verbreedt het herkenbare singelelement zich tot een stedelijke voorkamer. De lindebomen van de singels worden op het plein doorgezet, waar ze een bladerdak vormen waaronder een intiemere ruimte met een eigen identiteit ontstaat. In verhoogde plantenbakken zorgt een mix van vaste planten en heesters met stevige structuur voor een gevarieerd beeld onder het statig stedelijke bladerdak. Een serie XL- banken bied een genereuze zitgelegenheid. De positie van de banken verleidt het winkelende publiek om het plein op te lopen om even te zitten en uit te rusten met uitzicht op de fontein met de tuinen in de achtergrond. De banken zijn groot genoeg om er met een groep samen op te zitten, maar nodigen juist ook individuen of kleine groepjes uit om bij elkaar aan te schuiven. Op deze manier wordt de voorkamer een ontmoetingsplek voor Assenaren en bezoekers, van verschillende achtergronden en leeftijden. Ook s nachts dient de voorkamer aan de Singel als gezellige ontmoetingsplek, wanneer de ruimte onder het bladerdak verlicht wordt door sfeervolle lichtsnoeren.

De tuinen
Aan de noordzijde ligt een serie tuinen, waar je in een ontspannen groene setting kunt ontmoeten, spelen of op een terrasje kunt zitten. Als vier keien van een hunebed liggen de tuinen los op het pleinvlak. De tuinen sluiten aan op het hogere maaiveldniveau aan de Noordzijde van het plein terwijl het tapijt van het plein op het lagere niveau ligt, waardoor een aangename zitrand ontstaat. Tussen de keien loopt de bestrating met een flauwe helling omlaag, waarmee de beide niveaus beter op elkaar aangesloten worden en zowel de toegankelijkheid van het plein als de aansluiting op de achterliggende winkels en straten verbeterd wordt.

De tuinen hebben een gevarieerde verzameling van bomen met verschillende kleuren, groottes en bladvormen. Bovendien zorgt de speelse en expressieve onderbegroeiing van struiken, vaste planten en bollen voor een echt tuingevoel. Een gevarieerd beplantingsbeeld dat niet alleen in alle seizoenen aantrekkelijk is, maar ook nog eens bijdraagt aan een rijkere biodiversiteit in de binnenstad. Twee van de keien worden ingericht als echte tuin, één als terras dat tevens gebruikt kan worden als podium voor kleine evenementen en één als speeltuin. De speelplek is ontworpen als geabstraheerd hunebed. Het is uitnodigend om op te klimmen, comfortabel om op te zitten maar ook gewoon een kleurrijk kunstobject dat zichtbaar is vanaf alle hoeken van het plein.

Het tapijt
Het centrale deel van het plein blijft open en biedt uitzicht op de gevarieerde groene en stedelijke pleinwanden. Hoewel het centrale deel van het plein nauwelijks kleiner wordt dan de huidige situatie, zorgt de beplanting aan de randen van het plein ervoor dat de open ruimte los komt van de rechtlijnigheid van de gevels rond het plein.

Centrale eye-catcher op het plein is een interactieve fontein, die als magneet levendigheid en activiteit op het plein brengt. Afhankelijk van het moment van de dag neemt de fontein de vorm aan van speelse bedriegertjes, een verstilde waterspiegel of een mystieke mist. Hiermee is de fontein niet alleen een aantrekkelijk schouwspel, maar eveneens een verkoelende spelaanleiding. s Nachts wordt de (mist)fontein verlicht. Afgestemd op evenementen, feestdagen, vieringen en gebeurtenissen worden interactieve beelden op de fontein geprojecteerd. Zo kan visueel bijvoorbeeld ook invulling worden gegeven aan de door Assenaren gesuggereerde standbeelden van Bartje, Napoleon, Tokkel en Jaap Timmer.

Samen vormen de voorkamer, de tuinen en het tapijt een gevarieerd plein, en een ontmoetingsplein voor iedereen.

Zie: kieskoopmansplein.nl/ontwerpen/a-okra

Rick Jongsma
Tiplijn