Op zaterdag 1 februari a.s. wordt met een feestelijke plantdag in het project Groene Dorpen ‘Witten-Graswijk’ een belangrijk moment bereikt voor de groep van particuliere deelnemers.
Groene Dorpen is gezamenlijk project van een Initiatiefgroep bewoners uit Witten en Graswijk en bureau Stek en Streek uit Assen. De Initiatiefgroep is als Werkgroep Groene Dorpen inmiddels verantwoordelijk voor de projectuitvoering en verzorgt de organisatie van de plantdag.
Doelstelling van het project is de versterking van de karakteristieke erf- en dorpsbeplanting in de buurtschappen Witten en Graswijk. Door de aanplant van erfbomen, hoogstamfruitbomen, hagen en singels. Met inheemse soorten, in een praktische stijl die past bij de streek en haar bewoners.
De projectuitvoering was mede mogelijk door een forse financiële bijdrage vanuit het programma LEADER Oost-Drenthe en daarnaast door de vrijwillige inzet van de Werkgroep en de particuliere deelnemers. De IJsbaanvereniging Witten e.o. was bereid om als rechtspersoon de Initiatiefgroep te ondersteunen met subsidieaanvragen bij kleine fondsen
De plantdag staat vooral in het teken van de aanleg van de tuin- en erfbeplantingen. De deelnemers in Witten (12) en Graswijk (4) planten die dag zo’n 40 erfbomen en 60 fruitbomen, bijna 650 meter hagen en 2000 m2 aan singelbeplanting. Enkele deelnemers komen pas in het najaar aan planten, waarmee nog eens 20% aan beplantingsvolumes worden toegevoegd. Een mooi resultaat.
We starten ’s ochtends om 9.30 uur met een officiële opening in de kantine van de schietbaan van Defensie, adres Witterhaar 16 in Witten. Na een welkomstwoord door de Werkgroep zal met een korte presentatie het projectverloop worden toegelicht. Daarna geven enkele genodigden hun reactie op het projectresultaat
Het ‘plantwerk’ start met een symbolische actie: het planten van de eerste boom op het erf van de familie Verhoeff, Witterzomer 14. Wethouder Albert Smit zal samen met de kinderen Verhoeff en Berghuis een Linde planten op het voorerf, aangemoedigd door het gezelschap deelnemers.
Op het achtererf bevindt zich de kuilplaats, waar vanaf 11.30 uur de porties plantgoed en –materiaal uitgereikt aan de deelnemers. De rest van de dag is iedereen druk bezig met het planten van bomen en struiken op het eigen erf.
assenstad drentsnieuws