Dinsdag 3 december hebben RENN4, PrO Assen, Van Liefland en Werkplein Drentsche Aa de overeenkomst met MEE Samen verlengd voor het uitvoeren van Navigator: dat zijn individuele trajecten waarbij kwetsbare jongeren in en na het onderwijs worden ondersteund bij het vinden van een passende (beschermde) werkplek.
De methode is erop gericht dat jongeren met een beperking tussen de 13 en 27 jaar actief mee kunnen doen in de samenleving en daarbij richting kunnen geven aan hun toekomst.
Onder de naam Navigator worden al ruim 10 jaar jongeren uit het speciaal- en praktijkonderwijs begeleid door consulenten van MEE Samen. Het Just Transition Fund (JTF) vanuit de arbeidsmarktregio maakt dit ook de komende 5 jaar weer mogelijk.
Meer over Navigator
Elk jaar verlaten in Nederland duizenden jongeren voortijdig het onderwijs, zonder zicht op een baan of een uitkering. Ze raken buiten beeld en doen niet mee in de samenleving, met escalerend gedrag of andere problematiek tot gevolg. Een preventieve, integrale aanpak op meerdere levensgebieden kan dit voorkomen. De Navigator is zo’n aanpak. Uit onderzoek blijkt dat een vaste mentor of coach en samenwerking tussen meerdere zorgaanbieders, die bij de jongere betrokken zijn, effectief zijn. Dat is ook onderdeel van een individueel traject Navigator.
Welk resultaat levert Navigator op?
Met hulp van de Navigator leren jongeren op eigen kracht richting te geven aan hun toekomst, door het vergroten van het zelfvertrouwen en zelfregulering. De preventieve aanpak vergroot de zelfredzaamheid en participatie van jongeren in het onderwijs, dagbesteding/arbeid en de samenleving. De inzet van de Navigator is erop gericht dat jongeren een voor hen passende werkplek (betaald, beschermd of dagbesteding) vinden.
assenstad drentsnieuws