WZA lanceert verpleegkundige intake via EPOS: Efficiëntere zorg en betere patiëntbeleving WZA

WZA lanceert verpleegkundige intake via EPOS: Efficiëntere zorg en betere patiëntbeleving

Vanaf vandaag gaat de verpleegkundige intake bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) live via EPOS (Elektronische Pre Operatieve Screening), een digitaal systeem dat de preoperatieve zorg efficiënter maakt. De anesthesie-afdeling werkt al met EPOS, maar nu wordt het systeem uitgebreid voor verpleegkundige intake.

Gea de Jonge, leidinggevende van het Dagcentrum WZA, is enthousiast: “Deze ontwikkeling brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor de patiënt als voor de verpleegkundige.”

Efficiëntie en patiëntvriendelijkheid
De nieuwe werkwijze betekent dat de verpleegkundige intake niet langer een standaard anamnese vereist. “Patiënten krijgen aanvullende vragen in de EPOS-vragenlijst, waardoor de intakeverpleegkundige gerichte antwoorden ontvangt die belangrijk zijn voor het pre- en postoperatieve proces,” legt De Jonge uit. Dit zorgt ervoor dat dubbele vragen voorkomen worden en alleen een telefonisch consult plaatsvindt als dat echt nodig is.
Een bijkomend voordeel is dat het spreekuur van vijf dagen teruggebracht wordt naar twee tot drie dagen. Deze efficiencyslag heeft geleid tot minder inzet van verpleegkundigen, zonder dat de zorg voor patiënten hierop inboet. “Dit is niet alleen patiëntvriendelijker, maar ook veel effectiever voor onze zorgverleners,” zegt De Jonge.

Samenwerking met Novacair
De ontwikkeling van deze nieuwe module binnen EPOS is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking met Novacair, een bedrijf dat zich specialiseert in zorginnovaties. Rik Bijl, CEO van Novacair en anesthesioloog, benadrukt de voordelen van deze samenwerking: “Samen met het WZA hebben we een prachtige oplossing gecreëerd die niet alleen de zorg binnen het ziekenhuis verbetert, maar ook breder inzetbaar is.”

Eén vragenlijst, minder herhaling
Het grote voordeel van de nieuwe werkwijze is dat patiënten nog maar één vragenlijst hoeven in te vullen, ongeacht of het gaat om de verpleegkundige intake of de preoperatieve screening. De integratie van beide modules zorgt ervoor dat zowel de verpleegkundige als de anesthesioloog toegang hebben tot dezelfde gegevens. Bijl: “Dit voorkomt dat patiënten meerdere keren dezelfde vragen moeten beantwoorden, wat vaak tot frustratie leidt.”

Verdere ontwikkelingen
De introductie van de verpleegkundige intake via EPOS is een belangrijke stap in de verbetering van de zorgprocessen binnen het WZA. Dit maakt het WZA een van de eerste ziekenhuizen die deze efficiënte werkwijze toepast. De ervaring die nu wordt opgedaan, kan de basis vormen voor verdere uitrol binnen andere ziekenhuizen.

Volgens De Jonge is dit echter nog maar het begin: “We zijn continu bezig met het verbeteren van onze zorg, en deze samenwerking met Novacair heeft laten zien hoe belangrijk innovatie is voor het welzijn van onze patiënten.”

Tiplijn