Assen start een relatie- en scheidingsloket

Assen start een relatie- en scheidingsloket

Assen introduceert een relatie- en scheidingsloket, waar inwoners gratis terechtkunnen met al hun vragen over relaties en scheidingen. Dit loket biedt ondersteuning bij relationele, juridische en financiële vraagstukken.

Een fysieke locatie start in november in Kloosterveen. Ook zal er een informatieve website komen met tips en aandachtspunten voor wie met scheiding te maken heeft.

Kinderen met gescheiden ouders vaker jeugdzorg
Uit onderzoek blijkt dat 60 tot 70% van het werk van jeugdbescherming voortkomt uit echtscheidingsproblemen, en maar liefst 90% van de kinderen met een kinderbeschermingsmaatregel komt uit een scheidingssituatie.

Wethouder Jan Broekema (jeugdzorg): “Relatieproblemen en scheidingen hebben vaak grote impact op zowel ouders als kinderen. De cijfers liegen er niet om. Door vroegtijdig inzetten op ondersteuning willen we niet alleen conflicten voorkomen, maar ook veel leed en verdriet besparen. Voorbeelden in andere gemeenten laten zien dat dit grote positieve effecten kan hebben. We hopen een scheiding te kunnen voorkomen of in ieder geval ouders te voorzien van de juiste begeleiding, zodat ze op een goede manier uit elkaar kunnen gaan.”

Voorkomen is beter dan genezen
Door inwoners vroegtijdig te ondersteunen bij het versterken van relaties of het navigeren door echtscheidingen, hoopt de gemeente conflictscheidingen te verminderen. Ouders ontvangen praktisch advies, waarbij het welzijn van het gezin voorop staat. Minder conflictscheidingen leiden tot positieve maatschappelijke effecten, zoals een lagere mentale belasting voor kinderen en minder behoefte aan zware jeugdzorg.

Samenwerking en Deskundigheid
Het relatie- en scheidingsteam stoelt op samenwerking vanuit verschillende organisaties: gemeente, zorg en welzijn. De medewerkers opereren onafhankelijk en zijn getraind in het begeleiden van zowel relatie- als complexe scheidingsvragen. Het loket maakt gebruik van ervaringsdeskundigheid om goed aan te sluiten bij de praktijk. Als het nodig is schakelt het team externe expertise in, dankzij een netwerk van mediators, advocaten en financieel adviseurs. De pilot loopt in eerste instantie tot juli 2026, waarna een evaluatie volgt.

Tiplijn