Cel en tbs voor zedendelict met 17-jarig meisje in Marsdijk

Cel en tbs voor zedendelict met 17-jarig meisje in Marsdijk

Een 22-jarige Assenaar krijgt voor een verkrachtingspoging en mishandeling in de Asser woonwijk Marsdijk 16 maanden cel opgelegd en tbs met voorwaarden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in april 18 maanden cel en daarnaast tbs met dwangverpleging.

Door: Marjan Buring

Een gedwongen verpleging vindt de rechter net een stap te ver. Dat staat niet in verhouding wat uiteindelijk bewezen is bevonden. De Assenaar sprak vorig jaar in de nacht van 19 juli af met het (toen) 17-jarig meisje op een braakliggend terrein. Een geschil over een fiets moest worden uitgepraat. De rechter vindt bewezen dat het meisje werd vastgepakt en op de grond gegooid. Daarna probeerde de man haar te verkrachten.

Hals dichtgedrukt
Daarbij mishandelde hij het slachtoffer door haar meermalen in het gezicht te slaan. Doordat het meisje de kans zag te vluchten is erger voorkomen, oordeelt de rechter. Ze belde bij een willekeurige woning aan en deed haar verhaal. De man werd ook verdacht van poging tot doodslag. Hij zou de hals van de tiener hebben dichtgedrukt. Ze riep nog dat ze bloed proefde. Hieruit blijkt volgens het OM dat het geen poging tot doodslag kon zijn, wel poging tot zware mishandeling.

Vrijspraak
De rechter kan niet uit het letselrapport halen dat de keel van het meisje is dichtgedrukt. En zo ja, hoeveel kracht daarbij is gebruikt en hoe lang de keel is dichtgeknepen geweest. Er kan dan ook niets worden gezegd over risico’s op overlijden of het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Op dat onderdeel is de man volledig vrijgesproken. 

Kans krijgen
De rechter houdt er rekening mee dat de verdachte niet eerder onder toezicht van reclassering heeft gestaan of is behandeld. Hij moet de kans krijgen om te laten zien dat hij daadwerkelijk aan een verandering mee wil werken, vindt de rechter. Omdat niet alles is bewezen komt de rechter tot een iets lagere celstraf. De man moet het slachtoffer een schadebedrag van bijna 2600 euro betalen. 

Tiplijn