Gouverneurstuin: meer dan Jeugdverkeerspark

Gouverneurstuin: meer dan Jeugdverkeerspark

ASSEN – Bij het woord ‘Gouverneurstuin’ denken nog steeds veel Assenaren aan het befaamde Jeugdverkeerspark. Maar de tuin is zoveel méér. Begonnen als – het woord zegt het al – tuin van de gouverneur is het nu een park voor iedereen. Al is het bijna een grote parkeerplaats geworden en er zijn zelfs plannen geweest om er een nieuw provinciehuis te bouwen. Kom naar de inloopmiddag van de Asser Historische Vereniging op vrijdag 4 oktober en verbaas u over de veelzijdige geschiedenis van deze tuin.

Tijdens de afgelopen Open Monumentendag reden er weer trapautootjes in de Gouverneurstuin. Daar is de tuin van bekend: in 1957 werd het Jeugdverkeerspark geopend en acht jaar lang was de tuin één groot parcours waar kinderen in trapauto’s, op fietsen of met scooters vertrouwd raakten met het verkeer. De politie nam er zelfs verkeersexamens af.

Na de verhuizing van het Jeugdverkeerspark naar de Rode Heklaan volgde plan na plan. Een provinciehuis of een parkeerplaats voor een groot nieuw winkelcentrum (waar een deel van de woningen aan de Torenlaan voor moest wijken) waren daarvan de opvallendste. Er kwam een jeugdhonk, maar dat verdween na enige tijd. Af en toe stonden er kunstwerken en de tuin werd een geliefde plek voor evenementen, zoals het Preuvenement en verschillende optredens. Zelfs Sinterklaas nam zijn toevlucht tot een bijeenkomst in de Gouverneurstuin toen een grote intocht door corona niet mogelijk was. Inmiddels is de verkeerstoren van het Jeugdverkeerspark teruggekeerd naar de tuin, als een herinnering aan vervlogen tijden.

Met krantenknipsels, films, foto’s en artikelen uit het Asser Historische Tijdschrift tonen de vrijwilligers van de Asser Historische Vereniging de bewogen geschiedenis – natuurlijk inclusief Jeugdverkeerspark - van een groene oase in het centrum van de stad. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de inloopmiddag op 4 oktober tussen 13.30 en 16.00 uur in het kantoor van de AHV aan de Groningerstraat 94 (bij de Groningerbrug). Alle kamers in het kantoor zijn geopend en in elke kamer is wat te zien. Daarnaast is er natuurlijk koffie, thee en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Tiplijn