In de Statenzaal van het provinciehuis in Assen komt een kunstwerk dat Artikel 1 van de Grondwet verbeeldt.
Kunstenaar Jan Willem Deiman uit Foxwolde gaat het kunstwerk maken in opdracht van de provincie. Het wordt een werk van metalen panelen met metalen letters en vormen in verschillende kleuren, dat voor de ramen achter de publieke tribune komt te hangen. In het ontwerp verbeeldt Deiman met vorm en kleur de vrijheid die ontstaat als Artikel 1 wordt nageleefd en de diversiteit en uniciteit van de mens.
Het werk komt in de Statenzaal te hangen, maar ook de entree van het provinciehuis is meegenomen. Daar komen de vormen en tekst uit het werk terug, zodat alle bezoekers van het provinciehuis de spiegeling van het Artikel 1 kunstwerk kunnen zien, lezen en beleven. Daarmee komt de kunstenaar tegemoet aan een belangrijke wens van Provinciale Staten die het kunstwerk graag duidelijk zichtbaar willen zien voor zowel bezoekers als medewerkers.
Artikel 1
De vraag om Artikel 1 van de Grondwet te verbeelden in de statenzaal komt ook vanuit Provinciale Staten. In 2023 werd een motie ingediend met het verzoek om aandacht te vragen voor 175 jaar Grondwet in Drenthe en om Artikel 1 een speciale plaats te geven in de Statenzaal. De uitvoering van de motie is verwerkt in het projectplan voor 80 jaar vrijheid in Drenthe. Naar aanleiding daarvan heeft een commissie, bestaande uit commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en Statenleden Anry Kleine Deters en Björn Schutte een ontwerp voor het kunstwerk geselecteerd.
De officiële onthulling van het kunstwerk in de Statenzaal vindt plaats op 12 februari 2025, omlijst met een speciaal programma. Met de onthulling start ook de viering van 80 jaar vrijheid in Drenthe.
Drenthe heeft als centraal thema voor de viering van 80 jaar vrijheid: ‘Op welke grond dan ook’. Deze zinsnede gaat over gelijke behandeling voor iedereen. “Het verzoek vanuit de Staten om zichtbaar aandacht te geven aan artikel 1 in de Statenzaal past als een jas bij de viering van 80 jaar vrijheid in Drenthe. Het herinnert ons eraan dat we moeten blijven werken om de waarden van onze rechtsstaat te bewaken. Ook vandaag de dag blijft het belangrijk dat we ons bewust zijn van de waarde van vrijheid, gelijkheid en democratie”, aldus commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.
Over de kunstenaar
Jan Willem Deiman (1986) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en deed een vervolgstudie aan de Jan van Eyck academie in Maastricht. Zijn abstracte werk vertelt over bestaande veranderlijke patronen, absurde modellen en moderne architectuur. Op speelse wijze creëert hij nieuwe visies en werkelijkheden door deze in nieuwe verbanden te tonen. De kunstenaar presenteerde zijn werk in binnen- en buitenland en realiseerde in 2020 een kunstwerk voor Bibliotheek Neude in Utrecht.
assenstad