OM wil cel en tbs voor brandstichting Assen-Oost en bedreiging

OM wil cel en tbs voor brandstichting Assen-Oost en bedreiging

Een 29-jarige man uit Assen hangt voor het stichten van vier branden in Assen-Oost en bedreiging een celstraf van 434 dagen (gelijk aan het voorarrest) en tbs met voorwaarden boven het hoofd. De man heeft ruim 14 maanden voorlopig vastgezeten.

Door: Marjan Buring

De Assenaar verblijft sinds zeven maanden in een kliniek. Dat bevalt hem goed, zei hij dinsdag tegen de rechter in Assen. In september van 2022 schrokken de bewoners van Assen-Oost op door meerdere auto- en scooterbranden. Tien branden werden in een korte periode geblust. “Op het moment waarop bewoners lagen te slapen. De schrik zat er goed in”, zei de officier van justitie. Volgens de aanklager is er voldoende bewijs om de verdachte te veroordelen voor het in brand steken van een scooter en drie auto’s.

Wasbenzine
Het bewijs haalt de officier van justitie uit de camerabeelden, waarop de agenten de verdachte menen te herkennen. Bij de branden werd wasbenzine gebruikt als brandversneller. Bij drie branden bleven doppen achter van de gebruikte flessen. Daarop is celmateriaal van de verdachte gevonden. De man ontkent de branden. Hij zei in het begin tegen de politie dat hij geen wasbenzine had gekocht.

116 zoekslagen
Volgens zijn bankafschriften blijkt de man drie keer dat middel te hebben gekocht. “Voor een vriend, die had het nodig. Ik kreeg daarvoor een paar euro”, zei de man tegen de rechter. De aanklager gelooft de man niet. Bovendien zocht de verdachte op internet obsessief vaak naar de branden. “Alleen al naar de autobrand aan de Lindelaan zijn er 116 zoekslagen”, zei de officier van justitie.

Bedreiging 12-jarige dochter
De Assenaar erkende wel de bedreigingen aan het adres van een oom, een GGZ-medewerker en een kennis. De bedreigingen waren volgens de aanklager grof en beangstigend. De kennis werd bedreigd met het verkrachten van zijn 12-jarige dochter. Het kind kreeg per toeval de bedreiging onder ogen en had daarna psychische hulp nodig. De man toonde spijt over deze daden.

Andere man
“Hier zit inmiddels een heel andere man”, zei de officier van justitie hierover. De Assenaar is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar is een verstandelijke ontwikkelingsstoornis, een stressstoornis en schizofrenie vastgesteld. Hij is volgens deskundigen daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. “In de kliniek heeft hij meer duidelijkheid, heeft hij meer grip op zijn boosheid”, zei de aanklager.

Vrijspraak brandstichting 
Om de kans op herhaling te verminderen is het volgens de officier van justitie van belang dat dit behandeltraject wordt voorgezet. Na de klinische periode moet de man zich laten begeleiden en zich houden aan onder meer een drugs- en alcoholverbod. Volgens de advocaat kan de verdachte zich vinden in dit strafvoorstel. Maar niet in een veroordeling van de brandstichting. “Hiervoor is te weinig direct bewijs”, zei de advocaat.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Tiplijn