Projecten Norgerbrug en Norgervaart van start

Projecten Norgerbrug en Norgervaart van start

BOVENSMILDE - Vanwege stijgende kosten wordt het aanleggen van wegen en fietspaden duurder. Gedeputeerde Staten willen echter wel spoedig starten met het verbeteren van de Norgervaart en de Norgerbrug.

Veilig en bereikbaar Drenthe
Gedeputeerde Henk Jumelet: “We willen een bereikbaar Drenthe waar iedereen veilig en comfortabel gebruik kan maken van onze (vaar)wegen en fietspaden. We merken in Nederland dat de kosten van bouwprojecten vaak veel hoger zijn dan van tevoren begroot. Ook in Drenthe speelt dit. Daarom hebben we al onze infraprojecten en de financiering op een rij gezet en prioriteiten gesteld. Onder andere de verbetering van de Rondweg in Emmen, de bouw van een nieuwe Norgerbrug en de herinrichting van de Norgervaart staan op het punt om uitgevoerd te worden. Daarom is binnen het programma Mobiliteit en Bereikbaarheid budget vrijgemaakt voor deze projecten.”

Nieuwe bredere Norgerbrug
Dagelijks rijdt er veel verkeer over de Norgerbrug in Bovensmilde. De brug voldoet niet langer aan de huidige inrichtingseisen. Om de brug overzichtelijker te maken komt de nieuwe brug in een andere hoek over de Drentse Hoofdvaart. Zo zijn er geen scherpe bochten nodig om de brug op te rijden. Vooral voor bestuurders van vrachtverkeer en bussen is deze oplossing veiliger. Ook wordt de brug breder, wat zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer. Daarnaast komt er een rotonde op de aansluiting van de Norgervaart (N373) met de N371. Dit is veiliger en zorgt ervoor dat verkeer beter door kan rijden in de ochtend- en avondspits.

Norgervaart met fietsoversteken
De provincie start met de herinrichting van de Norgervaart tussen Bovensmilde en Huis ter Heide. De weg wordt veiliger door onder andere fietsoversteken bij de Domeinweg en de Koelenweg en bredere bermen. Ook komen er dammen in de Norgervaart en nieuw (geluidsreducerend) asfalt wat de geluidshinder beperkt. Daarnaast gaat de snelheid naar 60 km/u bij de twee fietsoversteken. Tussen de Domeinweg en de Koelenweg blijft de snelheidslimiet 80 km/u.

Planning en kosten
Naar verwachting beginnen de werkzaamheden aan de Norgerbrug en de Norgervaart in 2024 en zijn deze in juni 2026 afgerond. Waarschijnlijk is de weg afgesloten vanaf september 2025 tot en met maart 2026. Door beide projecten tegelijk uit te voeren wordt de hinder voor de omgeving en extra stikstofdepositie door de eenmalige omleiding van het verkeer, beperkt. De totale kosten van de Norgerbrug zijn geraamd op ongeveer €16 miljoen en de Norgervaart op ongeveer €12 miljoen. In deze bedragen wordt rekening gehouden met de forse prijsstijgingen in de grond, weg- en waterbouw.

Ook aan de slag met…
Voor de rotonde Dwazziewegen bij Roden en de rotonde N375 en de fietstunnel bij de Watertoren in Meppel is het budget verhoogd. Dat betekent dat deze projecten op de korte termijn uitgevoerd kunnen worden. Ook gaat de provincie door met de voorbereiding van de aanpak van de N34 bij verkeersplein Gieten, de Doorfietsroute Assen-Groningen (Groene As) en projecten uit het bereikbaarheidsakkoord Emmen.

Meer informatie
Op de website www.provincie.drenthe.nl/norgervaartenbrug staat meer informatie over de projecten Norgervaart en Norgerbrug.

Tiplijn