FNV metaal gaat vrijdag opnieuw 24 uur staken in Assen Assenstad

FNV metaal gaat vrijdag opnieuw 24 uur staken in Assen

FNV Metaal (evenals CNV Vakmensen en De Unie) organiseert op vrijdag 4 maart a.s. opnieuw een regionale 24 uurs staking in Drenthe; met stakingsregistratie in Assen en Emmen.

Eerder vonden vanaf medio november vorig jaar al een aantal regionale 24 uurs stakingen in het gehele land plaats; tevens op 29 november 2021 en 14 januari jongstleden in Drenthe.

Er wordt een staakstraat ingericht, waar de deelnemers zich – digitaal vanuit de auto- kunnen laten registreren.

In Assen is dat tussen 09:00 en 10:00 uur op het parkeerterrein tegenover de Bonte Wever naast voetbalvereniging ACV, Stadsbroek 17.

De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in Drenthe, zoals Equans (voormalig Engie), Roden, Bekaert, Swedish Match en Energiewacht te Assen. Verwater, Repak, Eekels en Delta Controls te Emmen. Zincoat Veenoord en DMP Coevorden, alsmede een aantal kleine en grotere installatiebedrijven.

FNV Metaal regiobestuurder Pieter Beuzenberg: “Door de respectloze houding van werkgevers zien we in heel het land de actiebereidheid toenemen, dus gaan we door met actievoeren; ook hier in Drenthe. De combinatie van oplopende inflatie en achterblijvende loonontwikkeling raakt werkende mensen keihard in hun portemonnee. Voor sommigen loopt het koopkrachtverlies zelfs op tot honderden euro’s per maand. Er wordt goed geld verdiend in de sector, maar de werknemers profiteren daar niet van mee. Daarnaast klagen werkgevers over het gebrek aan vakkrachten. Ze leggen de verantwoordelijkheid daarvoor vooral bij eenzijdig onderwijs en ouders die praktijkgericht onderwijs afraden voor hun kinderen. Het afschuiven van eigen verantwoordelijkheden gaat de sector niet helpen. Wel investeren in moderne arbeidsvoorwaarden en goede beloning. Wij zeggen beste werkgevers: niet mokken maar dokken!”

Belangrijkste cao eisen FNV Metaal:
• Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.
• Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.
• Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie.
• Zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken. 
• Afschaffen van jeugdlonen.
 

FNV Metaal wees op 14 oktober 2021, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het cao eindbod van de werkgevers Metaal & Techniek af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde, die medio november van start gingen. Na een ‘kerstvakantie pauze’ werden de stakingen medio januari 2022 weer hervat.
De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.

Tiplijn