Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari vinden voor de 19e keer De Nationale Voorleesdagen plaats, met als feestelijke start Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 26 januari.

Gezien de omstandigheden bezorgd DNK dit jaar een voorleesfilmpje en ontbijt op 8 basisscholen in Assen. Zaterdag 5 februari worden de Nationale Voorleesdagen in DNK afgesloten met een prachtige vertelvoorstelling: Apennoten  Een kist vol liedjes (3+), welke gratis online bij te wonen is.

Voorleesontbijt
Woensdag 26 januari trapt DNK traditiegetrouw de Nationale Voorleesdagen af met het Nationale Voorleesontbijt. Normaliter vindt dat plaats in De Nieuwe Kolk, maar gezien de coronamaatregelen worden de ontbijtjes, verzorgd door Jumbo Assen, nu naar de8 basisscholen gebracht. Ruim 400 kinderen worden dan digitaal voorgelezen door een Assense wijkagent uit het Prentenboek van het Jaar Maar eerst ving ik een monster  van auteur Tjibbe Veldkamp. Zo kan ook in coronatijd het jaarlijkse voorleesontbijt gewoon doorgaan.

Ook na 26 januari zal DNK in het teken staan van de Nationale Voorleesdagen. Iedereen die meer wil weten over voorlezen of boekentips wil ontvangen is welkom in bibliotheek DNK of op dnk.nl/voorleesdagen. Hier is alles te ontdekken over het Prentenboek van het Jaar Maar eerst ving ik een monster  van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer en de negen andere prentenboeken uit de Prentenboek Top 10.

Vertelvoorstelling
Natuurlijk worden de Nationale Voorleesdagen ook feestelijk afgesloten. Dat gebeurt met een online vertelvoorstelling op zaterdag 5 februari. Nienke van den Berg en Bas Fortgens spelen Apennoten  Een kis vol liedjes , bekend van NPO Zapp. Er wordt gezongen, gedanst, muziek gemaakt maar natuurlijk worden er ook verhaaltjes verteld.

Marcel J. de Jong
Tiplijn