De fracties herhaalden hun standpunt dat ze tijdens het consulterende beraad al hadden ingebracht. Ook keken alle fracties terug op de afgelopen 10 jaar. Op de plannen die er geweest waren en weer van tafel verdwenen. Op het bouwterrein stond vroeger een school en een gymzaal. Die zijn gesloopt en toen kreeg de buurt de gelegenheid daar tijdelijk een buurtmoestuin te beginnen. Het proces duurde lang omdat veel plannen door de buurt werden afgewezen. De buurt had en moestuin en wilde die houden. Maar het algemeen belang eist woningen en dat gaf uiteindelijk de doorslag.
Jannie Drenthe (SP) vond dat er nog steeds te weinig groen in het plan zat. Ook was er uiteindelijke te weinig geluisterd naar de bewoners. Het inbreiden, zoals hier aan de orde is, zal de komende jaren meer gebeuren. Hopelijk heeft het college geleerd hoe de verworvenheden van burgers in de plannen kunnen worden ingevlochten. Ook Ronald Witteman (CDA) stelde vast dat er in de wijk relatief weinig groen is. De aanpak van deze buurt had voor meer groen kunnen zorgen. Twee woningen minder had veel groen en tevredenheid in de buurt opgeleverd.
Richard Klok (VVD) stelde vast dat er veel was gesproken met bewoners. Henk Santing (PLOP) was van mening dat de participatie goed was verlopen. Alinda Bornkamp (D66) betoogde dat het algemeen belang, meer woningen, in dit geval ruimschoots opwoog tegen wat minder groen. Luuk Rengers (AC) stelde vast dat de bezwaren van de bewoners vooral voortkwamen uit de verandering van de situatie van gewenning.
Het bestemmingsplan werd vastgesteld met de 6 stemmen van CDA, SP en LijstDeen tegen. En daarmee is er een nieuw hoofdstuk ontstaan in een jarenlang dossier.
Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen