Drentse scheurkalender 2022 gelanceerd in Theater De Nieuwe Kolk in Assen

Drentse scheurkalender 2022 gelanceerd in Theater De Nieuwe Kolk in Assen

In gastgemeente Assen is maandag 29 november de Drentse Scheurkalender 2022 gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater De Nieuwe Kolk in Assen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Harold Doevelaar uit Utrecht.

De Drentse Scheurkalender met bijzondere fotos van Drenthe gemaakt door Drenten en enthousiaste gasten is inmiddels een begrip. Dit jaar werd voor de 4e editie zelfs een recordaantal van 2.000 fotos ingestuurd waaruit een jury een selectie heeft gemaakt. Het resultaat is een prachtige scheurkalender geworden, die het enthousiasme van heel veel Drenten 365 dagen in beeld brengt. Bijzondere plekjes, gedichten en verhaaltjes met een persoonlijke emotionele waarde. Vanwege de coronamaatregelen heeft de organisatie ervoor gekozen voor een meer ingetogen opzet van de uitreiking en om het aantal gasten te beperken.

Het officiële programma werd geleid door Hent Hamming van de Drentse Scheurkalender. Hij ging met diverse inzenders in gesprek, op zoek naar wat hen in Drenthe beweegt. Kees van der Meiden, directeur van Noorderlicht vertelde met trots over de door zijn organisatie vormgegeven mobiele expositie van 12 ingezonden foto s. Deze expositie is in samenwerking met Tijdschrift voor het landschap Noorderbreedte en de provincie Drenthe komend jaar op diverse locaties te bezichtigen. Vanwege de corona-adviezen konden wethouder Pauwels (gemeente Assen) en gedeputeerde Henk Brink niet bij de presentatie aanwezig zijn. Pauwels sprak de aanwezige inzenders via het beeldscherm toe. En Henk Brink was via een live verbinding aanwezig. Waarmee beide bestuurders hun enthousiasme op een creatieve manier lieten blijken. Aansluitend kreeg Harold Doevelaar het eerste exemplaar van de nieuwe scheurkalender uitgereikt.

Kjeld Vosjan van binnenstadsorganisatie Vaart in Assen, die de uitreiking mede mogelijk heeft gemaakt gaf aan trots te zijn dat de uitreiking in de hoofdstad van Drenthe kon plaatsvinden: "De provincie Drenthe en daarmee ook hoofdstad Assen is volop in beweging en er gebeuren zoveel mooie dingen. Bijvoorbeeld () Deze blikvangers passen goed in de Drentse Scheurkalender. het is mooi om te zien dat zoveel inwoners en bezoekers van onze Provincie al jaren inzenden "wat hun beweegt en zo de pracht en diversiteit van Drenthe in beeld brengen."

In 2018 werd de 1e Drentse Scheurkalender gelanceerd. Met een collectieve oproep om fotos in te sturen wat jou in Drenthe beweegt, raakt en/of blij maakt, werden honderden mensen in beweging gezet een foto in te sturen. Inmiddels is er een enorme community ontstaan van heel veel Drenten die enthousiast de beweging ondersteunen. De organisatie beoogt naast de kalender een jaarrond-programma te bieden. Naast de kalender is door Noorderlicht een selectie gemaakt van 12 beelden die eruit springen qua beeldkwaliteit. Deze expositie zal verschillende locaties in de provincie aandoen. Ook worden er op diverse plekken dia-avonden en debatten georganiseerd. Dit kan de organisatie alleen omdat het enthousiasme voor de scheurkalender niet alleen beperkt blijft tot (amateur) fotografen. Met hulp van o.m. binnenstadsorganisatie Vaart In Assen, de gemeente Assen, Noorderlicht, Noorderbreedte en de Provincie Drenthe werden de blow-ups van de beelden gemaakt, waarmee de expositie is gerealiseerd.

Wim Melis Noorderlicht
Tiplijn