Rechter zet streep door zes appartementen aan Het Sticht in Baggelhuizen

Rechter zet streep door zes appartementen aan Het Sticht in Baggelhuizen

Eigenaar Spijker Vastgoed uit Paterswolde moet zes illegaal gebouwde appartementen aan Het Sticht terugbrengen naar één woon- en bedrijfsruimte. Dit heeft de rechter in Groningen vandaag beslist. De vastgoedeigenaar beschikt niet over de juiste vergunningen om voor zes appartementen op de begane grond.

De eigenaar kreeg eind juni 2020 van de gemeente Assen een dwangsom opgelegd. Binnen 26 weken moest de boel worden teruggebracht. Anders moet het bedrijf een dwangsom betalen van 6000 euro per maand, met een maximum van 72.000 euro. De vastgoedeigenaar maakte bezwaar en bracht dit conflict uiteindelijk voor de rechter.

Wist het niet
Spijker Vastgoed kocht in 2017 het pand aan Het Sticht in Baggelhuizen van een andere vastgoedhandelaar. Die was al begonnen met de bouw van zes appartementen. De nieuwe eigenaar ging verder met deze verbouwplannen. Tegen de rechter zei de huidige eigenaar niet te weten dat de vergunning om wooneenheden op de begane grond te realiseren, ontbrak. De huurders hebben inmiddels hun intrek genomen en bij de gemeente zijn adresnummers aangevraagd en die zijn verstrekt.

Toekenning adressering is wettelijk verplicht
Volgens de rechter was de vastgoedhandelaar wel degelijk op de hoogte van deze illegale verbouwing. Hij sprak in 2018 hierover met de gemeente Assen. Het toekennen van een adres door de gemeente wil niet zeggen dat de illegale bebouwing daarmee is gelegaliseerd. Op grond van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen is de gemeente verplicht een adres toe kennen aan een woning die in gebruik is genomen.

Vanaf het begin duidelijk
Volgens Spijker zijn er zwaarwegende belangen om de bestuurlijke boete van tafel te vegen. Volgens hem is er kans op een legalisatie. Maar dit ziet de rechter niet gebeuren. Vanaf het begin heeft de gemeente duidelijk gemaakt dat er geen zes appartementen op de begane grond mogen worden gebouwd. Dat de huurders nu de dupe worden van deze situatie en straks op straat komen te staan, dat had de vastgoedhandelaar kunnen weten, meende de rechter.

De eigenaar heeft bewust een risico genomen. Hij is een professionele speler op het terrein van het vastgoed en mag worden verondersteld da hij op de hoogte is van de risico s .

Tekst: Marjan Buring/ADP

Google
Tiplijn