Tweede live editie van Kenniscafé Assen op 26 november

Tweede live editie van Kenniscafé Assen op 26 november

Op 26 november brengt Kenniscafé Assen een avondvullend programma waarin de waarheid centraal staat. Professionele waarheidsvinders laten zien hoe zij feit van fictie onderscheiden. En een goochelaar laat het publiek geloven wat niet waar is.

Waarheid is een heikel punt anno nu. Waar voor de een geen twijfel over mogelijk is, is voor de ander klinkklare onzin. Steeds vaker drijft de opvatting over wat echt en nep is mensen uit elkaar. In een poging grip te krijgen op de zaak, vraagt Kenniscafé Assen experts vanuit diverse organisaties om uit te leggen hoe zij te werk gaan in het vaststellen van de waarheid. Soms leidt hun onderzoek tot kennis die indruist tegen het gezonde verstand en tot inzichten die op weinig enthousiasme kunnen rekenen.

Aletta Meinsma

Is de waarheid een kwestie van het gezonde verstand? Aan die illusie komt een eind als je je verdiept in de natuurwetten gelden voor de kleinste deeltjes. Natuurkundige Aletta Meinsma (Universiteit Leiden) legt een van de bizarre implicaties van quantummechanica (verstrengeling) uit. Ook vertelt ze over waarheidsvinding in de wetenschap en de ongemakkelijke waarheden die dat soms oplevert.

Jos Hoekendijk

Hoe bepaal je wat waar is? Hoe betrouwbaar zijn getuigenissen van dader en slachtoffer? Hoe verhoudt dit zich tot zogenaamd hard bewijs zoals DNA? Waarheidsbevinding vormt de kern van rechercheonderzoek. Jos Hoekendijk, werkzaam als recherchepsycholoog en docent bij de politieacademie, beschrijft hoe de poltie te werk gaat in hun zoektocht naar de waarheid. Zijn ze gezien alle beperkingen überhaupt in staat om de waarheid te achterhalen?

Steven Willemsen

Films als Inception, Memento en Mulholland Drive wijken af van de klassieke verhaallijn. Ze laten het publiek in verwarring achter. Hoe zit het nu echt? Je komt er niet achter. Steven Willemsen (Rijksuniversiteit Groningen) is universitair docent  kunsten, cultuur & media doet onderzoek naar zulke puzzelfilms. Hij laat zien hoe ze werken en schetst de centrale rol van verhalen bij het construeren van de waarheid.

Leo Hoge

Mensen denken te weten hoe de wereld in elkaar zit. Daar maakt goochelaar Leo Hoge dankbaar gebruik van als hij zijn publiek wil laten geloven wat niet waar is. Tijdens Kenniscafé Assen laat hij een paar van zijn trucs zien. En misschien legt hij er wel een uit.

Over Kenniscafé Assen

Kenniscafé Assen biedt vijf keer per cultureel seizoen een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deskundigen delen hun kennis over het thema van de avond en gaan in gesprek met het publiek. Tickets zijn te verkrijgen via www.kenniscafeassen.nl. Presentatie: Rosa Timmer (Dagblad van het Noorden). Redactie en organisatie: Hermen Visser, Hink Slagter en Loes Groen. Locatie: De Drentse Zaak, Beilerstraat 24, Assen. Kenniscafé Assen wordt financieel ondersteund door de Gemeente Assen, Ondernemersfonds Assen en Ondernemend Assen: branches Zorg en Onderwijs.

Tiplijn