Schietpartij Lariksbos Assen was zelfverdediging  Erik Smit

Schietpartij Lariksbos Assen was zelfverdediging

Het neerschieten van een 24-jarige man uit Assen op 4 oktober bij het Lariksbos in Assen was noodweer. De beide schutters zijn daarom niet bestraft. Ze zijn vorige week al naar huis gestuurd. Dat bleek dinsdag tijdens de uitspraak in deze zaken. 

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zes jaar cel tegen een 28-jarige man uit Assen. Een 22-jarige plaatsgenoot hing een celstraf van 4,5 jaar boven het hoofd. Het OM ging uit van poging tot doodslag. Het slachtoffer had schotwonden in zijn buik, lies, heup en bovenbeen. Doordat de politie snel ingreep bloedde de man niet dood.

Er was een conflict over een beschadigde auto. De 24-jarige man gooide stenen tegen de auto waarin de 28-jarige Assenaar reed. De wagen was van zijn broer. De bestuurder, zijn broer en enkele vrienden besloten de stenengooier op te zoeken, om de schade te regelen. 

Bewust geschoten op onderlichaam 
Tijdens de confrontatie rende de 24-jarige met een zwaard op de groep af. De 28-jarige stond vooraan. Hij zag geen kans meer om zich om te draaien en weg te lopen. Dat zou zijn dood betekenen, zei de man eerder tegen de rechter. Hij schoot bewust op het onderlichaam van de aanvaller.

Wisselende verklaringen
De rechter weet niet wat er precies is gebeurd. Alle betrokkenen verklaarden wisselend, tegenstrijdig of pasten hun verklaringen telkens aan. Ook het slachtoffer hield de kaken stijf opeen. “Dat is onbevredigend’, zei de rechter. 

Past bij letsel 
Ze moest het doen wat in grote lijnen wel kan worden vastgesteld.  De man met het zwaard was de groep dicht genaderd. De keuze om weg te rennen had te veel risico met zich meegebracht, zei de rechter. De verklaring van de man dat hij bewust op het onderlichaam richtte past bij het letsel.

In de lucht geschoten
Poging tot doodslag kan dan niet worden bewezen, vindt rechter. Wel zware mishandeling. Maar hiervoor wordt de 28-jarige niet bestraft, omdat hij geen andere keuze had dan zich te verdedigen. De 22-jarige medeverdachte schoot in de lucht. Er is onvoldoende bewijs dat die verklaring niet klopt.

Afkeurend
Het schieten in de lucht levert bedreiging met zware mishandeling op. Maar ook in deze zaak geldt dat er sprake was van noodweer en wordt de man niet bestraft. Het gedrag van beide verdachte keurt de rechter wel af. Beiden waren in het bezit van een wapen en namen dat mee naar een confrontatie. Ze stonden niet terecht voor verboden wapenbezit en zijn daarom niet daarvoor veroordeeld. 

Op klaarlichte dag
Het treffen was op klaarlichte dag in een woonwijk, vlak bij een school en een kinderboerderij. Beiden hebben zich volgens de rechter onverantwoordelijk gedragen en grote risico’s genomen. Twee mannen van 32 en 29 jaar stonden eveneens voor de aanval op de 24-jarige Assenaar terecht. Zij zijn, overeenkomstig met de eis van het OM, vrijgesproken. 

Tekst: Marjan Buring/ADP

Tiplijn