Dit fraai en beeldbepalend (kerk)gebouw is gelegen op loopafstand van het stadshart en de overige voorzieningen zoals het station en museum. Het betreft een gemeentelijk monument en is in 2006 zeer intensief, oordeelkundig en met liefde voor het monumentale zeer ingrijpend verbouwd.
De monumentencommissie heeft het als volgt omschreven:
" De kerk is in 1909 gebouwd voor de doopsgezinde gemeenschap en is ontworpen door de stadsarchitect T. Boonstra, in een voor die tijd karakteristieke, aan de Art Nouveau verwante overgangsstijl. De bouw is uitgevoerd door de Asser aannemer W. Neisingh.
Het gebouw is vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken in schone baksteen, gele verblendsteen en grijze hardsteen. Het dak is een afgeknot schilddak, lessenaarsdak en zadeldaken, die zijn gedekt met gesmoorde Lucas IJsbrandpannen. De onder een tentdak staande hoekvolumes alsmede een steekkap worden bekroond door een piron.
De kerk heeft een symmetrisch vooraanzicht met in het midden een avant corps, waarin de entree is opgenomen. Deze bevat een dubbele deur onder een segmentboogvormige ontlastingsboog van gele verblendsteen, een hardstenen latei en een bovenlicht met roedenverdeling en getint glas.
De gevels bestaan uit massief metselwerk in waalformaat in kruisverband met witte, gesneden voegen; de voorgevel is gedecoreerd met banden en bogen in gladde, gele steen. In de zijgevels zijn hoge raamkozijnen opgenomen, voorzien van raamhout, kleinschalige roedeverdeling en halfronde bovendorpel.
Het interieur is functioneel afgewerkt; gebeitste houten vloer, gestukadoorde wanden en plafonds. Ter plaatse van de timpanen zijn tongewelven toegepast, uitgespaard in de gebogen overgang tussen zijgevels en het horizontale middendeel van het plafond."
Indeling:
Het gebouw omvat ongeveer 250 m², bestaande uit de kerk aan de voorzijde (en een stukje verdieping boven de hoofdentree). De achterkant is uitgebouwd met de facilitaire ruimten van de kerk, te weten de vergaderruimte, de opleidingsruimte, werkkast, toiletten en pantry.
Overige:
Het geheel is gelegen op een kavel van bijna 450 m². Volgens het bestemmingsplan is sprake van "openbare en bijzondere doeleinden, met één dienstwoning". Genoemd wordt onder andere verenigingsleven, religie, cultuur onderwijs, opvoeding en recreatie, fysieke en geestelijke volksgezondheid.
meer kijk: https://www.funda.nl/koop/assen/huis-40122306-oranjestraat-13/
Vanafprijs: ¬ 250.000,-, kosten koper.