Unicorn Hub is een specialist in het begeleiden van individuen, teams en organisaties om zelfstandig te leren innoveren. Door de focus te leggen op een iteratief innovatieproces slaagt Unicorn Hub erin om Innovatie Facilitatoren op te leiden door middel van coaching, faciliteren en training. Dit zorgt ervoor dat organisaties en teams zelf aan de slag kunnen gaan met de kennis die ze bij Unicorn Hub hebben opgedaan. We vroegen Willemijn van Lier, founder van Unicorn Hub, waarom zij een bedrijf is begonnen rondom innovatie. Haar antwoord: “Innovatie schuilt in iedereen en met de juiste training kunnen we die vaardigheid verder ontwikkelen.”
Het concept van Unicorn Hub is gebouwd op basis van de drie innovatiepijlers: nieuwsgierigheid, creativiteit en samenwerken. Deze innovatiepijlers hebben aangetoond een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de innovatiekracht in een organisatie. Door aandacht te geven aan elk van pijlers wordt het centrale thema ‘innovatie’ getraind en eigen gemaakt. Unicorn Hub biedt je de handvatten en tools om een begin te maken, waarmee je zelfstandig leert innoveren. “Innovatie is leren om weer te experimenteren” aldus Willemijn van Lier. Volgens haar gaat innovatie om het doen. Geen ellenlange overleggen waarbij de helft van de plannen in de prullenbak verdwijnt, maar wel kortcyclische innovatieprocessen waarbij de nadruk ligt op het doen. Een kortcyclisch innovatieproces geeft tijdig inzicht in dat wat je ontwikkelt, zodat ernaar gehandeld kan worden en het risico op een flop geminimaliseerd.
Innovatie Training
Deze training is een 4-daagse bootcamp waarin je wordt meegenomen langs alle 3 de innovatiepijlers; nieuwsgierigheid, creativiteit en samenwerken. Het is een alomvattend leerproces waarna je jezelf een echte Innovatie Facilitator kunt noemen. Het doel van deze training is om te leren hoe je als Innovatie Facilitator een innovatie-mindset ontwikkelt en anderen meeneemt in het zelfstandig innoveren, hoe je in een kortcyclisch innovatieproces tot haalbare oplossingen en producten komt, wat de verschillende innovatietechnieken, tools en enablers zijn, en hoe je de stap van individueel werk naar teamwerk maakt.
Op dag 1 van deze training is de introductie van het iteratieve innovatieproces. Waarin we stil staan bij wat innovatie is en waarom het belangrijk is. Daarnaast behandelen we hoe je een iteratief innovatieproces inricht, en welke tools en mindset je daarvoor nodig hebt.
Op dag 2 gaat diep in op de pijler: nieuwsgierigheid. Stel je voor je hebt een geweldig idee. Dan heerst te vraag: werkt dit wel in de praktijk? Door de jaren heen zijn er voldoende geflopte innovaties op de markt gebracht. Erg zonde, na al dat harde werk. Om het risico van een mislukking te minimaliseren, is het goed om onderzoek te doen naar de behoeftes van je potentiële klanten. Er wordt immers niet voor niks gezegd ‘meten is weten’. Tijdens de tweede dag van deze training leer je verschillende onderzoeksmethoden toepassen om kennis en inzichten van de juiste doelgroep te achterhalen.
Dag 3 staat in het teken van het activeren van je creatieve brein. Door verschillende manieren van creatief denken te testen laten wij je zien hoe je samenhang en verbanden kunt herkennen. Daarnaast geven wij je inzicht in hoe je effectieve brainstormsessies houdt en enkele alternatieven daarvan. We gaan zelf aan de slag met het opdoen van ideeën en gebruiken deze om ons eigen prototype te maken.
Dag 4 en ook de laatste dag van deze training staat in het teken van de lancering van het concept waar dagenlang aan gewerkt is. Vandaag maken we een low-fi prototype en testen dit in de praktijk. Daarbij is een kortcyclisch innovatieproces niet compleet zonder dat we na prototyping testen wat het effect bij de doelgroep is. De resultaten die hieruit komen, gebruiken we voor doorontwikkeling.
Door deze training 4 dagen te volgen kun je jezelf een Innovatie Facilitator noemen en ben je langs de belangrijke facetten van een kortcyclisch innovatieproces gegaan. Deze zijn allen in lijn met de 3 belangrijke innovatiepijlers: nieuwsgierigheid, creativiteit en samenwerken.
Bekijk hier het volledige programma.