Meer mensen uit beschermd wonen of opvang naar een beschermd (t)huis in de wijk

Meer mensen uit beschermd wonen of opvang naar een beschermd (t)huis in de wijk

Donderdag ondertekende de gemeente Assen, samen met Cosis, Leger des Heils, GGZ, Woonborg, Woonconcept, Actium en de gemeenten Meppel en Noordenveld, het Weer Thuis  uitstroomconvenant. Met deze handtekeningen onderschrijven ze het gezamenlijke doel: Mensen voor wie dat mogelijk is, laten doorstromen  uit maatschappelijke opvang, medisch verblijf of beschermd wonen naar een zelfstandige woning met voldoende begeleiding.

Wethouder Harmke Vlieg: De uitdaging waar we met elkaar voor staan is een samenleving waarin iedere inwoner mee kan doen, met zoveel mogelijk eigen regie. Een samenleving waar ruimte is voor een verscheidenheid aan mensen met verschillende mogelijkheden en talenten. Met de ondertekening van dit convenant leggen we afspraken vast voor inclusief wonen  in de regio Noord-, Midden en Zuid-West Drenthe. Corporaties stellen voldoende woningen beschikbaar, zorgorganisaties bieden ondersteuning om het zelfstandig wonen mogelijk te maken en de gemeenten staan voor de afspraken over regionale spreiding. Daarbij blijven we oog houden voor de draagkracht van een wijk en haar bewoners. 

Sociale inclusie van inwoners is de basis voor inclusief wonen : mensen die nu nog beschermd wonen of in de opvang verblijven, kunnen weer wonen in hun eigen wijk. Ze zijn daar beschermd thuis  en maken deel uit van de samenleving. Michel Hovinga van Cosis: Een belangrijke randvoorwaarde om (begeleid) zelfstandig thuis te kunnen wonen is de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van de ondersteuning (bijvoorbeeld hulp bij financiën, schuldhulpverlening, arbeidsmatige dagbesteding en dergelijke). Een gezamenlijke aanpak is daarom noodzakelijk. Met deze ondertekening zetten we hierin de volgende stap. 

Monique Boeijen van Actium: Door afspraken te maken en gezamenlijk in een klantreis te beschrijven wat nodig is aan bijvoorbeeld woonvaardigheden, persoonlijke verzorging en behoefte aan ondersteuning spreken we dezelfde taal en is voor iedereen duidelijk wat nodig is om een goede huurder  te zijn. Begin volgend jaar start een gezamenlijk coördinatiepunt uitstroom, voor het matchen van woningen en cliënten. 

Uitstroomconvenant
Dit convenant wordt ondersteund door de gemeenten Assen, De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld, woningcorporaties Actium, Domesta, Woonconcept, Woonservice, De Volmacht, Seweelde en meerdere zorgaanbieders in Noord-, Midden- en Zuid-West Drenthe.

Meerjarenagenda beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Het landelijke actieprogramma Weer Thuis! is een initiatief van Aedes, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Leger des Heils en de Federatie Opvang (mede namens RIBW Alliantie en GGZ Nederland). Het programma volgde op het adviesrapport Van beschermd wonen naar een beschermd thuis van de commissie-Dannenberg. Weer Thuis! is nu onderdeel van de Meerjarenagenda beschermd wonen en maatschappelijke opvang van het kabinet-Rutte III.

Miranda Hoekstra
Tiplijn