Oud-journalist en schrijver Jan Hof overleden

Oud-journalist en schrijver Jan Hof overleden

In zijn woonplaats Assen is donderdagmiddag 16 september oud-journalist en schrijver van verzetsboeken Jan Hof overleden. Jan Hof, die in Zaandam werd geboren, is 92 jaar geworden. Een beroerte, twee weken geleden, en daarna een longontsteking zijn hem fataal geworden.

In 1956 trouwde Jan met Leni en samen maakten zij met een scooter met zijspan een 20 maanden durende wereldreis. Van die reis deed Hof regelmatig verslag in diverse kranten en bladen.

In de jaren zestig verhuisde het paar naar het noorden van het land, waar hij ging werken voor de toenmalige Emmer Courant. Na zes jaren in vaste dienst ging Hof de freelance-journalistiek in, waarbij het werken voor de radio een belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse werkzaamheden werd. Zijn stem was vaak te horen via de VARA, NCRV, KRO en de RONO, de toenmalige regionale omroep Noord en Oost, voorloper van Radio Noord en Radio Drenthe. Jan Hof werd landelijk bekend als verslaggever van het sportprogramma Langs de Lijn en ook werd hij algemeen reporter voor de AVRO, vijftien jaar maar liefst.

Daarnaast was Hof ook schrijver van vooral verzetsboeken. In 1976 verscheen zijn eerste boek, Frits de Zwerver, dat tien herdrukken beleefde. Uiteindelijk verschenen van zijn hand meer dan twaalf titels.

Ook werd Hof actief op het commerciële vlak. Zo wist hij het toenmalige Ponypark Slagharen op de kaart te zetten, mede dankzij een door hem geïnitieerde NS-dagtocht. Vanaf 1976 was Ponypark Slagharen maar liefst zes jaar lang de best verkochte NS Dagtocht.

Via zijn radiowerk voor de AVRO wist hij de televisietak te interesseren voor het ponypark. Dat leidde tot vele televisie-uitzendingen van AVRO s Fietscross vanuit Ponypark Slagharen. Zelfs het WK fietscross werd daar binnen gehaald. Ook werd enkele seizoenen op initiatief van Jan Hof Stuif es In vanuit Ponypark Slagharen uitgezonden.

Rijk is hij er overigens nooit van geworden, omdat het commercieel denken voor zichzelf niet in hem zat. Altijd stond in zijn werk de mens voorop.

Op 75 jarige leeftijd stortte Hof zich op de digitale wereld en zette de website Asser Journaal op, dat een tegenhanger zou moeten zijn voor de stadsverslaggeving van de regionale kranten Asser Courant en Nieuwsblad van het Noorden. Dagelijks voorzag Hof zijn Asser Journaal van nieuws en meningen, waarbij hij een kritische noot niet uit de weg ging.

Vanuit zijn woning in Assen werkte Hof aan diverse nieuwe projecten, waarbij hij wilde dat de werkgelegenheid, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een impuls kreeg. Zo stond hij aan de wieg van de Stichting De Hofstede, een theeschenkerij nabij de grote vijver in het Asser bos, was hij betrokken bij het maken van plannen voor een wielerbaan in Assen en bedacht hij een plan om de recreatievaart in Drenthe te promoten.

De watersport had zijn bijzondere aandacht, want Jan Hof verzorgde voor dagblad De Telegraaf vele jaren de redactie van de Vaarkrant. Ook in de periode dat zijn gezondheid hem parten begon te spelen, bleef Hof bezig met het maken van plannen. Er liggen nog vele op de plank. Die zullen niet meer door hem worden uitgevoerd.

Jan Hof werd tijdens zijn leven benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook ontving hij als een van de weinigen de legpenning van de gemeente Assen.

Jan Hof laat een vrouw en een dochter achter. De uitvaart zal in kleine kring worden gehouden.

Bert Jippes
Tiplijn