Cosis opent nieuw appartementen training centrum in Assen

Cosis opent nieuw appartementen training centrum in Assen

Onlangs opende Cosis haar nieuwe locatie ATC aan de Klenckestraat in Assen. Het appartementen training centrum (ATC) is gevestigd in een vleugel van het voormalig zorgcentrum De Arendshorst.

In het ATC wonen 26 jongeren tot 35 jaar en is 1 ruimte bestemd voor een crisisplaatsing. De jongeren komen van andere locaties van Cosis of uit hun ouderlijk gezin. De medewerkers van Cosis trainen deze jongeren op weg naar zelfstandig wonen. Door hun verstandelijke beperking hebben ze daar meer dan normale begeleiding bij nodig.

Hoofd Krish Djasai: We trainen de jongeren op gebied van koken, hygiëne, strijken, eigen kamer opruimen en schoonhouden en alle zaken die bij zelfstandig wonen horen. Ze mogen bij ons ontdekken hoe ze dit kunnen leren, hoe ze zich een eigen huishouding eigen maken. En het werkt vaak zo dat ze door fouten te maken veel leren. Dat is een ervaring die we ook hebben opgedaan bij onze ATC s in Meppel en Emmen. 

Ook voor de medewerkers is het een leertraject om leren om te gaan met zo n trainingssituatie en het werken met modules , vervolgt Krish. Collega s die komen vanuit 24 uurszorg zijn gewend om veel vóór de bewoner te doen. En nu mogen ze veel dóór de bewoner laten doen en mogen ze van zorgen voor naar zorgen dat  begeleiden.  Het andere grote deel van de voormalige Arendshorst staat nog leeg. Ook daarin komt verandering. Het rechterdeel zal in het voorjaar 2020 woonlocatie worden voor cliënten van Cosis die nu nog in Assen-Oost wonen. Het middendeel is dan nog als zorgvoorziening beschikbaar voor een andere huurder.

Officiële opening
De officiële opening vond plaats door de nieuwe wethouder van de gemeente Assen, mevrouw Mirjam Pauwels. Samen met bewoners knipte zij een lint door waarmee de locatie officieel geopend was. Na het zingen van een zelfgemaakt lied door medewerkers en bewoners konden de genodigden de locatie bekijken. Na de officiële opening vond nog een open huis plaats voor buurtbewoners.

Tiplijn