Bovengrondse brandkranen zorgen voor veiligheid in Overcingeltunnel

Bovengrondse brandkranen zorgen voor veiligheid in Overcingeltunnel

Het was voor sommige mensen een vraag waarom er bovengrondse bluskranen bij de nieuwe Overcingeltunnel en op het station van Assen staan.

Tijdens de doorbraak van de tunnelwand afgelopen vrijdag, was het tijd om een van de experts van een ingineursbedrijf te vragen waarom er brandkranen staan bij de tunneltoegangspunten. Hij vertelde dat bij de ontwikkleing van de tunnel ook de brandweer van de Veiligheids Regio Drenthe betrokken was en dat er inzake brandveiligeheid enkele aanpassen zijn gedaan in de tunnel.

Een van de aanpassingen was het hogedruk-bluswatersysteem in de tunnelvloer, aan beide zijden van de tunnel en op het station staan bovengrondse brandkranen. Daar kan een waterwagen van de brandweer direct op aankoppelen. Vervolgens zijn in de vloeren van de tunnel diverse snelkoppelingen voor hogedruk slang aangebracht. De brandweer hoeft nu niet met een bluswagen de tunnel in, maar de blusgroepen kunnen snel hun hogedrukslang aankoppelen. De hulpverlening kan zo sneller uitgevoerd worden.

Verder is de tunnel breder geworden dan de plannen waren. Bij een incident kunnen er drie voertuigen naast elkaar rijden. De hulpverlening kan dan snel op elke plek in de tunnel komen, ondanks dat er autos in de tunnel staan. De brandweer van Assen zal tijdens de afbouw van de tunnel hierover speciaal worden geinstrueerd.

De tunnel, maar ook het stationsgebied is hierdoor up-to-date en voldoet vervolgens aan de nieuwste brandweer- en veiligheidsvoorschriften.

Tiplijn