De decennia na de Tweede Wereldoorlog was een periode van wederopbouw en optimisme, een periode waarin de Amerikaanse droom geïmporteerd werd en deels ook de Drentse droom werd. De keerzijde van deze droom werd echter ook steeds meer zichtbaar. Historicus Michiel Gerding leidt de film in en geeft tussendoor een historische toelichting op de beelden. De film wordt gaat in première op het Internationaal Film Festival Assen op zondag 11 maart om 14.15 uur in het Drents Archief. Kaarten à ¬5 zijn te reserveren op filmfestivalassen.nl.
Van Brinkdorp tot industriestad
Het was een periode van uitbreiding van industrie, schaalvergroting in de landbouw en de veeteelt. Nieuwe woonwijken met voorzieningen schoten uit de grond en snelwegen werden aangelegd. Hypermoderne landbouwmachines werden met trots aan dorpsgenoten gepresenteerd. Er veranderde van alles in het huishouden en supermarkt en televisie zorgden voor gemak en ontspanning. Het was echter ook de periode waarin de keerzijde van deze droom steeds meer zichtbaar werd, de boerenpartij van boer Koekoek verzette zich tegen tal van overheidsmaatregelen. Ook in Drenthe werd veel geprotesteerd: tegen kernraketten, milieuvervuiling, armoede en slechte arbeidsomstandigheden. Door krakers, bijstandsmoeders en DOMO personeel.
Over Michiel Gerding
Gerding (1951) studeerde geschiedenis te Utrecht was meer dan 30 jaar provinciaal historicus van Drenthe en heeft veel historische publicaties op zijn naam staan.