Drents Archief ontfermt zich over WZA-archief WZA

Drents Archief ontfermt zich over WZA-archief

Honderden oude foto’s, kasboeken, personeelsbladen en andere historische WZA-documenten zijn voor de toekomst veiliggesteld. Het Drents Archief ontfermt zich over deze bijzondere collectie die de geschiedenis van het WZA vertelt.

‘Fantastisch materiaal’, zegt Ferry Sieders enthousiast. De collectiebeheerder Particuliere Archieven bij het Drents Archief kwam een tijdje geleden in contact met Carolien Tillema van het WZA die hem vroeg of er belangstelling voor was. Op Ferry’s verzoek is er een plaatsingslijst gemaakt: een overzicht van wat er allemaal in de kelder van het WZA lag. “Het gaat om foto’s, behandelboeken, operatieboeken, loonboeken maar ook om de personeelsbladen De Sonde en de WZA-krant”, vertelt Carolien. Het materiaal ligt al jarenlang in de VIBO (Voorziening In Bijzondere Omstandigheden) te verstoffen. Vanuit een historisch besef (‘weggooien is zonde’) heeft een aantal medewerkers de koppen bij elkaar gestoken om te bedenken wat er met al dat materiaal moest gebeuren. “Ferry is komen kijken en hij was als een kind in een snoepwinkel.”

Zorg door de tijden heen
Ferry: “Aan de hand van die lijst kon ik zien dat het om fantastisch materiaal gaat.” Het oudste stuk is de oprichtingsakte uit 1907, het nieuwste een WZA-krant uit 2016. “Het bijzondere vind ik dat je aan de hand van de stukken de zorg in de vorige eeuw kunt reconstrueren. Je kunt dit archief heel goed gebruiken voor onderzoek naar de zorg door de tijden heen.” Ook stammen veel stukken uit de Tweede Wereldoorlog. “Ik ben benieuwd of we dan bijvoorbeeld tegenkomen dat een Joodse meneer ‘beslist niet’ vervoerd kon worden.”

Uniek archief
In 1982 heeft het Drents Archief al eens een poging gewaagd om de oudste stukken naar het archief te krijgen. “Dat is toen niet gelukt. De toenmalige directeur gaf aan zich ‘nader te beraden’ en we hebben toen één operatieboek gekregen.” Dit keer is er een officiële overeenkomst van schenking getekend door beide partijen. De documenten, foto’s en beelddragers gaan eerst drie maanden in quarantaine. Het streven van het Drents Archief is om over een jaar de inventarisatie en beschrijvingen rond te hebben. Dan gaat Ferry weer met het WZA in gesprek over van openbaar ingezien mag worden of wat beperkt, of niet, bekeken mag worden. Ferry: “Landelijk zijn er wel wat ziekenhuis of gasthuisarchieven, maar de meeste gaan niet zo ver terug in de tijd. Uit Drenthe hebben we nog een archief van Dennenoord en een gedeelte van het oude Diaconessen-ziekenhuis uit Meppel, wat ook nog ontsloten moet worden. Voor Drenthe is het WZA-archief heel uniek!”

Tiplijn