Ervaringsdeskundigen denken mee over toegankelijke stad Gemeente Assen

Ervaringsdeskundigen denken mee over toegankelijke stad

Begin juli heeft de gemeenteraad van Assen het inclusie- en diversiteitsbeleid aangenomen. Alle Assenaren tellen mee en iedereen mag rekenen op een respectvolle en waardige behandeling. Samen met ervaringsdeskundigen heeft de gemeente het afgelopen jaar gekeken hoe ze dat ook de komende jaren zo goed mogelijk kunnen blijven doen.

Inwoner Frans Strijk is één van de ervaringsdeskundigen die met de gemeente heeft meegedacht. Strijk heeft nog slechts zeven procent zicht en is blij dat er een nieuw plan ligt. “Maar nu is het van belang obstakels die wij ervaren, ook daadwerkelijk weg te nemen.”

Witte looplijnen
Eén van deze obstakels zijn de witte looplijnen waar vaak iets op staat. “Door mijn oogaandoening zie ik alles wazig, maar ik heb nog wel een heel blikveld. De witte looplijnen op de stoep helpen mij veel, maar regelmatig staat er wat op”, legt Strijk uit. “Dan loop ik er soms tegen aan of moet stoppen. Een goede handhaving op vrije looplijnen is nodig. Ook zijn de witte looplijnen er niet overal.”

Hulphonden in de war
“Maar ook straten en plekken waar fietsers, voetgangers en andere weggebruikers allemaal gebruik van maken, zijn lastig”, vervolgt Strijk, om vervolgens met een praktisch voorbeeld te komen: “Denk aan het stationsgebied. Voor mij is het één vlakte waar het zonder enige markering echt opletten is. Hulphonden raken er in de war. Zo loop ik wel eens tegen iemand op.”

Meedenken vanaf het begin
Struik sluit af met een waardevolle tip voor de gemeente. “Neem bij herinrichting van straten direct kennis van ervaringsdeskundigen mee. Denk dus mee vanaf het begin. Met het vastgestelde inclusie- en diversiteitsbeleid is daarmee alvast een goed begin gemaakt”, sluit een optimistische Strijk af.

Meer dan lichamelijke beperkingen
Inclusie en diversiteit hangen nauw samen en gaan verder dan alleen lichamelijke beperkingen. Diversiteit gaat over alles wat een individu uniek maakt. Onder meer onze kenmerken, talenten en voorkeuren maken ons als mens uniek. Inclusie gaat over het zien en waarderen van al deze diverse kenmerken.

In een inclusieve samenleving kan iedereen volop meedoen. Dat gaat niet altijd vanzelf. ,,We moeten drempels herkennen en wegnemen zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Dit vormt de basis van onze plannen voor Inclusie en Diversiteit. Hierin hebben we opgeschreven wat wij als gemeente gaan doen zodat iedereen dezelfde kansen krijgt. Ons Beleid Inclusie en Diversiteit 2024 – 2028 is binnenkort te lezen op onze website'', aldus de gemeente Assen.

Tiplijn